Nelly

rune naudiz pijn
Naudiz – Nood

Naudiz: Nood, innerlijke kracht, (innerlijke) bronnen, urgentie, groei, verandering, vastbeslotenheid, weerstand, veerkracht. Lijden, aandoening, behoeftig, bezorgdheid, schuld, lafheid, extremen, beperkingen.

Naudiz als dagrune, duidt meestal op het aanlopen tegen beperkingen en weerstand.

Wanneer je vraagt naar een situatie kan Naudiz erop duiden dat voor een goede afloop, eerst beperkingen en weerstand overwonnen moeten worden. Hiervoor is vastbeslotenheid en de inzet van al je (innerlijke) bronnen nodig. Wanneer de nood aan de man is, moet iedereen zijn steentje bijdragen om de situatie ten goede te keren of uit te zingen. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van een zeilschip in een storm, wanneer iedereen moet meehelpen om het schip door de storm te loodsen. Het is dus ook mogelijk dat Naudiz aangeeft dat om hulp vragen een goed idee is.

Rune Ehwaz – Paard

Betekenissen van Ehwaz rechtop: Partnerschap, samenwerking, verbintenissen, huwelijk, instinct, vooruitgang, vertrouwen, loyaliteit, aanpassingsvermogen.

Ehwaz betekent paard en paarden associëren we met loyaliteit en daardoor met partnerschap, samenwerking, verbintenissen en huwelijk.

Ehwaz duidt ook op de samenwerking tussen Midden Zelf en Lager Zelf. Wanneer je Lager Zelf een bepaalde overtuiging heeft, dan kun jij als ‘midden zelf’ die de beslissingen neemt, hoog en laag springen, maar als je Lager Zelf tegen is, dan heb je heel veel doorzettingsvermogen nodig om door die tegenstand heen te breken. Het beste is om de belemmerende overtuiging te achterhalen en om te buigen in nieuwe overtuiging.

Wanneer je deze rune trekt voor de dag of als advies dan duidt Ehwaz meestal op goede samenwerking. En ook je Lager Zelf zal lekker meewerken. Hierbij spelen wederzijds vertrouwen, loyaliteit en aanpassingsvermogen uiteraard een rol. Het moet gelijkwaardig zijn. Zodra het een ongelijkwaardige relatie wordt, verval je in omgekeerde Ehwaz.

Op je instinct of intuïtie vertrouwen kan ook een mooie aanwijzing zijn, die je beslist serieus mag nemen wanneer je deze rune hebt getrokken.

rune hagalaz
Hagalaz – Hagel

Hagalaz: Reiniging, zuivering, ruimte voor groei, acceptatie, standvastigheid, gebeurtenissen uit het verleden, loslaten, het onbewuste, testen/ het gevoel hebben getest te worden, destructieve natuurkrachten, chaos, verliezen, onderdak zoeken, onopgeloste zaken, de schuld leggen bij anderen. Nostalgie.

Hagalaz betekent hagel. Als rune voor de dag, duidt deze rune er mogelijk op dat je goed geplande dag door onvoorziene gebeurtenissen, chaotisch zal verlopen. Mogelijk is het van belang om iets uit te spreken met iemand.

Als antwoord op een situatie kan Hagalaz er ook op duiden dat het goed is om iets uit te spreken. Tevens kan Hagalaz erop duiden dat voor positieve resultaten, het nodig is oude zaken af te breken. Denk hierbij aan een nieuwe keuken. Hiervoor is het nodig om eerst de oude te verwijderen en dan is het een tijdje chaotisch. Dat hoort erbij.

dag advies rune uruz
Uruz – Oeros

Uruz: Dapperheid, oerbegin, initiatie, uitdaging, ongetemde kracht, goede gezondheid, uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzetten, iets afmaken, onafhankelijkheid, met beide benen op de grond staan, intuïtie, verlangen.

Uruz of Oeros duidt op je innerlijke kracht, op je doorzettingsvermogen enz. Heb je het gevoel geen kracht te hebben, visualiseer dan een Oeros en voel die kracht.

Het is ook belangrijk om met beide benen op de grond te staan en realistisch te blijven. Dit wil niet zeggen dat je je droom moet opgeven. Maar als je een huis bouwt en je hebt te maken met droogtijd van cement of iets dergelijks, kun je niet verwachten dat je huis in één dag klaar is. Een ander beeld is dat wanneer je je huis alleen bouwt, dit langer zal duren, dan wanneer je hulp hebt.

Uruz is meestal een uitstekende rune, mits je doorzet.

Advies: Voel de kracht van de Oeros en laat die door je heen stromen. Je kracht zal vanzelf toenemen.

uruz omgekeerd
Uruz omgekeerd – Oeros

Uruz omgekeerd: Besluiteloosheid, gebrek aan actie, geweld, slechte gezondheid, woede, niet weten wat je wilt, gebrek aan wilskracht, angstig.

Wanneer je Uruz omgekeerd hebt gekregen, dan is het tijd om te kijken naar het bovenstaande rijtje van steekwoorden. Is besluiteloosheid je probleem, neem dan gewoon een besluit op basis van de gegevens die je nu hebt. Of neem het besluit om gegevens te gaan verzamelen en over een week een besluit te nemen. Of over een maand. Of besluit om het hele plan van tafel te vegen. Maar het is die besluiteloosheid die je je kracht ontneemt waardoor je ook geen andere acties in gang zet.

Weet je niet wat je wilt, dan zegt Uruz om naar binnen te keren en te onderzoeken wat je echt wilt. Wanneer je wilt jongleren in het circus, maar je kiest toch voor een gangbaar beroep omdat je bang bent voor de mening van anderen of uit financiële overwegingen, dan onderdruk je wat je echt wilt en zal zich dat vroeg of laat wreken. Dit wil niet zeggen dat je dan toch maar bij het circus moet gaan, maar wellicht kunt overwegen om te jongleren in je vrije tijd, voor verjaardagsfeesten e.d. Vaak heeft zo’n wens te maken met een kwaliteit en die kwaliteit kun je ook op andere manieren in je leven brengen.

Heb je last van woede uitbarstingen, dan kun je professionele hulp zoeken. Voeding kan hierbij een factor zijn. Ook voor angsten, kun je professionele hulp zoeken.

Als dagrune kan Uruz erop wijzen dat dit geen dag is om beslissingen te nemen. Je kunt op zo’n dag bijv. beter niet gaan winkelen, want de kans is groot dat je thuiskomt met een miskoop.

Advies: Als Uruz omgekeerd je leven beheerst, is het tijd om er iets aan te gaan doen.

Laguz rechtop
Rune Pertho
Pertho – Kans

Pertho: Het lot, amusement, spelen van een spel, succes, op creatieve wijze een probleem op lossen of de oplossing aangereikt krijgen uit onverwachte hoek. Verborgen talenten. Waag het erop.

Wat het woord Pertho betekent weten we niet. Algemeen wordt aangenomen dat Pertho te maken heeft met een spel en zou kunnen duiden op een dobbelbeker of een speelstuk. Pertho duidt daarom op een kansspel en is symbolisch voor het lot, het onverwachte, het onvoorspelbare. Met een beetje creativiteit biedt Pertho je de mogelijkheid door de mazen van het net te glippen.

De meest voorkomende betekenis van Pertho rechtop is dat je onverwachte kansen krijgt aangeboden, maar je moet ze wel zien en gebruiken. Je moet een ‘kansje wagen’, risico durven nemen. Als dagrune kan Pertho erop duiden dat je een leuke, speelse dag zult hebben.