Rune Raido – Reis

Terug

Raido – paardrijden, reis, beweging

Rune Raido
Raido

Raido betekent paardrijden, reis, wiel. De betekenis van paardrijden omvat zowel beweging als richting. De weg kan lang en zwaar zijn, en planning, inzicht, beslissingen en vastberadenheid vereisen. De weg kan ook makkelijk en plezierig zijn, en bijvoorbeeld duiden op een vakantiereis. Om uit te maken welke betekenis de juiste is, is het belangrijk om naar de andere runen in de legging te kijken. Dat is sowieso altijd van belang.

Raido kan ook verwijzen naar de levensreis of geestelijke zoektocht. Een rad of wiel geeft de cyclische bewegingen van het leven aan, de natuurlijke ups and downs, zoals de beweging van de vier seizoenen – groei, bloei, oogst en verval. Niets blijft hetzelfde, alles is aan verandering onderhevig.

Deze rune heeft te maken met sturing, richting en beweging en duidt in brede zin op beweging richting een of ander doel.

Het Angelsaksische woord voor deze rune is Rad. Rad betekent zowel raad (advies) als recht. Je krijgt waar je recht op hebt, op dat waar je door je manier van denken en door je handelingen op aanstuurt. In de zin van advies kan het zijn dat jij adviezen te geven hebt, of dat je moet luisteren naar de adviezen die je krijgt.

Raido kan je bewust maken van onderliggende structuren en van de noodzaak om structuur aan te brengen in je leven wanneer het je daaraan ontbreekt. Weten wat je doel is in je leven, welke richting je met je leven opwilt, kan je helpen om prioriteiten te stellen, dus om structuur aan te brengen.

In de zin van onderliggende structuren kan Raido je je beperkingen laten zien. Freya Aswynn zegt dat Raido je laat zien dat “jij zelf de meester bent over je omstandigheden.” Vorm geven aan je wereld doe je zelf! Door te kijken naar je eigen leven kun je ontdekken wat je denkt en hoe je jezelf beperkt. Het eerste hunaprincipe luidt: de wereld is zoals je denkt dat hij is. De Secret zegt dat je krijgt wat je vraagt. En wat je vraagt is wat je denkt te kunnen krijgen. Dus je kunt vragen naar een geweldige relatie, maar wanneer je onderliggende structuur er een is van ‘ik deug niet, en wie kan mij nu aardig vinden?’ dan zal het lastig zijn om die geweldige relatie te krijgen, omdat je die onbewust van je af duwt.

Raido heeft naar mijn mening een nogal onrustige energie en wanneer je deze rune trekt en je voelt je inderdaad onrustig, kan het nuttig zijn om de rune Algiz te gebruiken om jezelf weer goed te gronden. Ga stevig staan zoals een boom. Stel je voor dat je een machtige eik bent of een prachtige kastanje. Voel hoe je wortels stevig in de grond geworteld zijn en voeding opnemen. Voel hoe stevig en sterk je stam is. Reik met je armen naar de hemel en stel je voor hoe breed en vol je bladerdak is. Deze oefening kan helpen om je te gronden en weer in je kracht te gaan staan.

Wanneer je deze rune trekt, is het belangrijk om je af te vragen of je leven structuur heeft, of je zelf de bepalende kracht in je leven bent. Of dat stuurloos door het bos stapt en de weg kwijt bent.

Algemene betekenissen

Rechtop: Reizen, verkennen, vakantie, nieuwe start, beweging, leiderschap, richting, riten, ceremonieën, processen, promotie. beweging richting doel.

Omgekeerd: controle freaks, dictatorschap, ontwrichting, degradatie, terugtrekken, geen doel hebben.

Mythologische figuur: geen

Opdrachten

  1. Teken/schrijf de rune Raido een aantal keren en zeg daarbij de naam. Uitspraak Rajdoo.
  2. Heb je een doel of doelen in je leven? Hoeveel tijd besteed je aan het bereiken van dat doel of die doelen?
  3. Kun je na het lezen van de toelichting, alle gegeven algemene betekenissen plaatsen?
  4. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  5. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Raido rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Raido rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>>Kenaz