Teiwaz

Terug

Teiwaz: strijd, rechtvaardigheid

De rune TeiwazDe rune Teiwaz wordt in verband gebracht met de god Tyr. Tyr is zo’n god waarover weinig bekend is en omdat hij in de runenreeks een belangrijke rol lijkt te spelen, wordt er veel over hem gespeculeerd, zodat je niet meer weet wat waar is en wat niet. Hij wordt vaak in verband gebracht met de Romeinse god Mars, maar dit is niet juist en is een vervorming die er door de Romeinse geschiedschrijvers is ingeslopen. De Romeinse geschiedschrijvers beschreven de Noordse goden in termen van hun eigen goden, want dat maakte het allemaal wat makkelijker te begrijpen. De oude Germanen deden dat zelf natuurlijk niet.

Wat we weten over Tyr is dat hij erg dapper was en bereid was om zijn hand te offeren voor het welzijn van het grotere geheel. Niemand anders was bereid dit te doen, ook Odin niet. (zie mythologiebijlage: Hoe Fenrir werd geketend). Gerechtigheid stond bij Tyr hoog in het vaandel.

De vorm van de rune Teiwaz doet denken aan een pijl of een speer en is duidelijk een symbool van mannelijke kracht. Kenneth Meadows ziet in deze rune de mannelijke penis (rechte stokje) die bij de vrouw binnendringt. De bovenkant van de pijl (de twee schuine stokjes) ziet hij als de gespreide benen van de vrouw. Je moet er maar opkomen! Dit beeld past wel bij de betekenissen ‘doordringen’ en ‘bevruchten’ van deze rune.

Een pijl heeft te maken met het raken van een doel en daar komt de betekenis doelgerichtheid vandaan. Om je doel te bereiken is het nodig om je te concentreren op dat doel en dingen die niet zo belangrijk zijn ‘op te offeren’. Stel dat je bezig bent met het opzetten van een bedrijf of je studeert naast je werk. Hier gaat veel tijd inzitten waardoor je andere dingen moet laten vallen. Deze rune geeft dus vaak aan dat het belangrijk is om je te richten op hoofdzaken en niet te verzanden in bijzaken.

Tyr stond bekend als uiterst rechtvaardig en wordt in verband gebracht met orde en gezag. Daarom is dit de rune van de strijdmachten, politie en het recht. Dit past bij de pijl in die zin dat hij ‘rechtlijnig’ is in zijn denken. Van Tyr wordt vaak gezegd dat hij de god van de oorlog is (door die verwarring met Mars), maar alle Asen waren oorlogszuchtig. Het zijn de verschillen die belangrijk zijn. Odin was diplomatisch en wilde graag winnen door slimmigheid en eigen belang stond meestal voorop bij hem. Hij deed nooit fysiek mee aan veldslagen maar bemoeide zich ermee door via magie dan weer de ene partij te bevoorrechten en dan weer de andere. Je kunt hem zien als een voorloper van onze moderne politici. Thor was vooral begaan met de zwakkeren en voerde oorlog om de zwakkeren te beschermen. Tyr keek naar goed en kwaad. Het kwade moest gestraft. Hij maakte geen onderscheid naar persoon, voor iedereen golden dezelfde regels. Odin helpt je wanneer het hem zo uitkomt of wanneer hij denkt dat dat wel grappig is om een ander een poets te bakken. Thor zal je helpen bij persoonlijke problemen wanneer je oprecht om zijn hulp vraagt. Tyr zal je helpen wanneer je werkelijk een rechtvaardige uitkomst voor ogen hebt, dus bijvoorbeeld in conflictsituaties met anderen.

Wanneer je deze rune trekt kun je kijken welke richting de pijl wijst voor meer informatie. Naar boven, of naar rechts kan duiden op naar buiten gerichte energie. Naar beneden of naar links kan duiden op naar binnen gerichte energie. De pijl kan ook direct wijzen naar een andere rune in het legpatroon, waardoor die andere rune meer nadruk krijgt.

Algemene betekenissen

Rechtop: Wetten, orde, rechtvaardigheid, dapperheid, eerlijkheid, zegevieren, overwinnen, mannelijkheid, moed, doelgerichtheid, doordringen, bevruchten, kracht, aanwijzing waar je aandacht op te richten.

Omgekeerd: Oorlog, verslagen worden, de prijs betalen voor fouten/misdaden, iets opofferen of een offer brengen, oneerlijkheid, lafheid.

Mythologische figuur: de god Tyr

Opdrachten

  1. Teken de rune Teiwaz en zeg de naam: Tei-waz.
  2. Waarop, op welk doel, ben jij op dit punt in je leven het sterkst gericht? Ben je wel op een doel gericht of ben je op een probleem gericht?
  3. Welke betekenis(sen) geeft de god Tyr aan de rune Teiwaz?
  4. Kun je na het lezen van de toelichting alle algemene betekenissen plaatsen?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Teiwaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Teiwaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>> Berkana