Thurisaz – Reus

Terug

Thurisaz/Thorn – Thor, Reus, Doorn

Rune Thurisaz
Thurisaz

De rune Thurisaz  is een van de meest verwarrende runen omdat er in de runenliteratuur niet eenduidig over gedacht wordt. Dit hangt samen met de naam van deze rune. In het Noord-Germaans heet deze rune Thurisaz. In de oud-Germaanse literatuur is Thurisaz soms een verwijzing naar de god Thor en soms betekent het woord vorstreus. De vorstreuzen waren de voornaamste tegenstanders van Thor. In de Angelsaksische literatuur heet deze rune Thorn, wat doorn betekent.

Thor, of Donar, is de god van de donder. Hij is de zoon van Odin en de aardgodin Jord. Hij is de grootste en sterkste onder de Noordse goden en hij doet niets liever dan reuzen de kop in slaan met zijn hamer Mjölnir. De rune Thurisaz lijkt wel een beetje op een hamer. Omdat Thor de mensen en goden beschermde tegen de reuzen heeft deze rune te maken met bescherming en verdediging. De helende werking van de hamer Mjölnir geeft deze rune de betekenissen ‘vruchtbaarheid’ en ‘regeneratie’.

Thurisaz wordt ook wel vertaald als vorstreus. De vorstreuzen waren de tegenstanders van Thor. Dit lijkt verwarrend. Waar duidt deze rune op? Op de held of op de tegenstander?

Ik ben van mening dat Thurisaz verwijst naar het feit dat we leven in een duale wereld van goed en kwaad en die twee krachten moeten we in evenwicht zien te houden en eigenlijk het liefst overstijgen. Want wanneer één kracht de overhand krijgt, komen we of om in het vuur of worden we tot ijs. Numerologisch gezien is het dan niet vreemd dat Thurisaz de derde runen in de rij is. Het getal drie wijst immers naar de synthese tussen 1 en 2 en in die zin lijkt Thurisaz op het yin-yang symbool.

Het Oud-Engelse woord Thorn betekent doorn. En daarom kan Thorn ook duiden op stekelige situaties, op situaties met doornen, situaties waar nogal wat haken en ogen aan zitten. Je kunt je er lelijk aan prikken. Deze rune duidt ook vaak op situaties die je ervaart als een ‘doorn in je zij’.

Algemene betekenissen

Rechtop: Bescherming en verdediging, vruchtbaarheid en regeneratie, overkomen van moeilijkheden, de noodzaak voor corrigerende handelingen, weerstand.

Omgekeerd: kwetsbaarheid, conflict, vijandige rivaliteit, ziekte, problemen, natuurkrachten, agressie, aangevallen worden, vernietiging, conflicten, psychische nood/problemen.

Mythologische figuur: de god Thor, de vorstreuzen (of de reus Ymir)

Opdrachten

  1. Teken/schrijf de rune Thurisaz een aantal keren en zeg daarbij zijn naam. De uitspraak is Thoerisaz. en de Th wordt uitgesproken als in het engelse ‘the’.
  2. Welke betekenissen geeft Thor (uitspraak Tor) aan deze rune?
  3. Welke betekenissen leiden we af uit de vertaling “doorn” voor Thurisaz?
  4. De runennaam Thorn doet denken aan het sprookje Doornroosje. Kun je dit sprookje in verband brengen met de rune Thurisaz?
  5. Kun je na het lezen van de toelichting, de algemene betekenissen plaatsen?
  6. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Thurisaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Thurisaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>>Ansuz