Naudiz – Nood

Terug

Naudiz – Rune van nood en behoefte

Rune Naudiz
Naudiz

De gebruikelijke betekenis van Naudiz is nood, leed en gebondenheid.

Wanneer deze rune wordt getrokken verwijst die vaak op leed in de vorm van pijn, smart en verdriet en ook op tegenspoed en tegenslag. Het zit allemaal niet mee. Naudiz wordt geassocieerd met de Norn Skuld, de Norn van de toekomst. Veel leed wordt veroorzaakt door het lijden dat we vrezen. Leed dat er in het heden niet is, maar wat we in de toekomst wel verwachten. Wanneer we de Wet van Aantrekking er weer bijslepen, kun je ervan op aan dat je dat leed ook zult manifesteren. Wanneer je in een moeilijke situatie verkeerd en je blijft in het heden met je gedachten, dan zul je zien dat je het veel makkelijker hebt en ook makkelijker oplossingen kunt aantrekken dan wanneer je allemaal doemgedachten gaat projecteren op de toekomst. “Wat nu als…?” vragen we onszelf vertwijfeld af. Soms heb je een probleem waar je nu, in het heden, op dit moment gewoon niets aan kunt doen. Doe dan ook niets, geef je wens voor de best mogelijke oplossing door aan het universum, en wacht op een ingeving. Maak je leed niet groter door nu te bedenken wat er morgen zou kunnen gebeuren en misschien helemaal niet gaat gebeuren.

Iets wat veel mensen geloven en waar ik ook wel in geloof, is dat je alle gebeurtenissen op je pad ook aankunt. Je krijgt geen lessen voorgeschoteld die je niet aankunt. Vanuit dit idee komen de positievere betekenissen van Naudiz voort zoals ‘innerlijke kracht’ en ‘veerkracht’.

Naudiz kan een waarschuwing zijn om je niet in riskante ondernemingen te storten.

Algemene betekenissen

Rechtop: Innerlijke kracht, (innerlijke) bronnen, urgentie, groei, verandering, vastbeslotenheid, weerstand, veerkracht. Lijden, aandoening, behoeftig, bezorgdheid, schuld, lafheid, extremen, beperkingen.

Omgekeerd: Niet omkeerbaar

Mythologische figuur: de Norn Skuld (Toekomst)

Opdrachten

  1. Teken de rune Naudiz een aantal keren en zeg daarbij de naam. Uitspraak: Naudiez.
  2. Ga eens een dag lang na hoeveel tijd je kwijt bent met zorgen maken over iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren.
  3. Welke betekenis verleend de Norn Skuld aan Naudiz?
  4. Kun je na het lezen van de toelichting alle algemene betekenissen plaatsen? Zo nee, welke betekenissen niet?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Naudiz interpreteren?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Naudiz interpreteren?

>> Isa