Wunjo – Vreugde

Terug

Wunjo – vreugde, perfectie, geluk

Rune Wunjo
Wunjo

Wunjo is één van mijn favoriete runen. Wunjo staat voor geluk, voorspoed en succes, mits deze rune rechtop ligt natuurlijk.

Wunjo geeft aan dat alles goed gaat, dat een goede afloop verwacht mag worden. Bovenal geeft Wunjo een gevoel van vreugde en verbondenheid met het kosmische geheel.

Wunjo is de laatste rune van de eerste Aett en representeert daarom ook het einde van een cyclus en de voorbereiding op de volgende. Dit is een Rune die aangeeft dat je je goed voelt over jezelf. En dat is nodig voor een positief contact met het universum. Wanneer je in een staat van Wunjo bent, zul je merken dat het leven moeiteloos verloopt, dat alles wat je wenst je gegeven wordt. Probeer niets te grijpen of af te dwingen, maar sta het leven toe zich te ontvouwen. Daarom associeer ik deze rune ook met vertrouwen.

Wunjo wordt in verband gebracht met de godin Freya en in die zin is het een rune die duidt op vreugdevolle en liefdevolle relaties. Wunjo wordt ook in verband gebracht met verliefd worden. Wanneer iemand vraagt hoe zijn/haar relatie zich gaat ontwikkelen, dan duidt deze rune erop dat alles zich voorspoedig en vreugdevol zal ontwikkelen, mits je de ontwikkeling gewoon toestaat en niet probeert de situatie ‘in goede banen te leiden’. De kans is groot dat je daar zelf het overzicht niet voor hebt, en wanneer je het geregel overlaat aan het universum ben je veel beter af. En hier komt dan het moeilijke stukje: Terwijl je het universum gewoon haar ‘ding’ laat doen, verblijf jij in een staat van vreugdevol vertrouwen dat alles zich op de best mogelijke manier voor jou zal ontwikkelen.

Waarom mag je hier op vertrouwen? Wunjo betekent volgens de filoloog Jacob Grim ‘perfectie’. Het is goed om je te realiseren dat jij ook perfect bent. We zijn allemaal extensies van de oorspronkelijke, universele bron en we zijn perfect geboren. Om iets anders te denken is onzin. Probeer die perfectie te voelen in jezelf en te zien in anderen. Er kan nog zo veel rottigheid uit iemand komen, zijn of haar kern is perfect. Dit is een belangrijke spirituele boodschap. Daarom noem ik deze rune ook wel de rune van het hart. Werken aan je hartchakra kan je helpen om de energie die bij deze rune hoort te ervaren. Bovendien verhoog je daarmee je algehele energetische trilling enorm.

Algemene betekenissen

Rechtop: Vervulling, succes, glorie, respect, solidariteit, hoop, wensen, saamhorigheid, harmonie, verrukking, gevoel van welzijn, vreugde, perfectie.

Omgekeerd: Mislukking, ellende, verbanning, eenzaamheid, bedwelming, onder invloed zijn van bedwelmende substanties (alcohol en andere drugs), misleidend enthousiasme.

Mythologische figuur: Freya, Uller

Opdrachten

  1. Teken/schrijf de rune Wunjo een aantal keren en zeg daarbij de naam. Uitspraak: Woenjo.
  2. Wanneer je een situatie hebt die je vervelend vindt, probeer dan eens te visualiseren dat je die situatie in je hart sluit. En terwijl je rustig door gaat met in- en uitademen stel je je voor dat je liefdevolle energie naar de situatie stuurt, net zo lang tot je je weer rustig voelt. Schrijf je ervaring op.
  3. Welke betekenis(sen) geeft Freya aan Wunjo?
  4. Welke betekenis(sen) geeft Uller aan Wunjo?
  5. Kun je na het lezen van de toelichting, de algemene betekenissen plaatsen?
  6. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Wunjo rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Wunjo rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>>Hagalaz