Ansuz – mond

Terug

Ansuz – God, woord, mond

Rune Ansuz
Ansuz

Ansuz wordt in verband gebracht met de Asen, en met name met Odin. Ansuz symboliseert beheerste, creatieve en goddelijke macht. Spiritueel is het de rune van profetie en openbaring. Deze rune behelst ook de begrippen wijsheid, kennis, verstand en communicatie. Dus ook onderwijs en goede raad. Ansuz kan verwijzen naar een examen of een sollicitatiegesprek.

De Angelsaksische naam voor deze rune is Os, dat ‘mond’ betekent. In die zin heeft Os dezelfde betekenis als het Griekse Logos: het woord van God. Ansuz duidt erop dat woorden kracht hebben. Er wordt wel gezegd dat een lelijke opmerking geen pijn doet, maar dat is niet waar. Dat kan heel veel pijn en leed veroorzaken. Ook kunnen woorden totaal verkeerd opgevat worden. Woorden zijn de uitdrukkingen van onze gedachten en gedachten zijn de basis voor manifestatie. Dus ook in die zin zijn woorden van enorm belang. Het is dus verstandig om echt goed op je ‘woorden’ te letten.

Odin werd door de Romeinen gezien als een god met dezelfde eigenschappen als Mercurius. Mercurius was de boodschapper van de goden. Of we de rune Ansuz nu vertalen als ‘god’ of als ‘mond’ het communicatieve aspect komt in beiden tot uitdrukking. Odin werd sowieso gezien als een begenadigd spreker. Iedereen die hem hoorde geloofde altijd alles wat hij zei. Hij kon je wijs maken dat de lucht groen was en het gras blauw. Hij werd ook gezien als de diplomaat bij uitstek.

Wanneer Ansuz wordt getrokken is dat een aanwijzing dat communicatie van vitaal belang is om het probleem op te lossen of de vraag te beantwoorden.

Ansuz heeft te maken met communicatie in brede zin en het ontvangen van berichten in het algemeen. Wat probeert de buitenwereld je te vertellen? Welke spiegel word je voorgehouden? Luister je wel? Of is er iets dat je zou moeten communiceren. Ook de communicatie met jezelf is van belang bij deze rune. Hoe praat je tegen jezelf? Heb je een bandje in je hoofd dat zegt dat je geweldig, knap en perfect bent? Of draai je meestal het bandje waarop staat: sukkel, mislukkeling, dat kun je toch niet? Wanneer je dat laatste bandje draait, probeer dan bewust je best te doen om een nieuw bandje te gaan draaien. Corrigeer jezelf zo snel mogelijk wanneer je jezelf betrapt op een onvriendelijke opmerking over jezelf.

In het verlengde van communiceren, ligt samenwerking. De rune Ansuz kan erop wijzen dat samenwerking belangrijk is om het probleem of de situatie op te lossen. Probeer niet alles alleen te doen.

Algemene betekenissen

Rechtop: Nieuws, studie, communicatie, wijsheid uit onverwachte hoek/bron, inspiratie, sjamanisme, goed gebekt, uitstekende taalvaardigheden, leiderschap, onderwijzen, waarheid.

Omgekeerd: Verliezen, misverstanden, ijdelheid, oneerlijkheid, neuroses, verraad.

Mythologische figuur: de god Odin.

Opdrachten

  1. Schrijf/teken de rune Ansuz een aantal keren en zeg daarbij zijn naam. Uitspraak: Ansoez.
  2. Visualisatie: ontmoet je Wijze Zelf om contact te maken met je eigen ‘innerlijke godheid’. Hoe Schrijf voor jezelf op hoe je deze visualisatie hebt ervaren.
  3. Luister een dag lang aandachtig naar jezelf. Wat zeg je tegen jezelf? Hoe praat je tegen jezelf? Is het overwegend positief of negatief?
  4. Welke betekenissen geeft Odin aan de rune Ansuz
  5. Kun je na het lezen van de toelichting de algemene betekenissen plaatsen?
  6. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Ansuz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Ansuz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

Ontmoet je wijze zelf

Hieronder de geleide visualisatie om je wijze zelf te ontmoeten. Er is ook een uitgeschreven versie die je hier kunt downloaden.

>>Raido