Nelly

Inguz
rune wunjo omgekeerd
Wunjo omgekeerd

Wunjo Omgekeerd: Mislukking, ellende, verbanning, eenzaamheid, bedwelming, onder invloed zijn van bedwelmende substanties (alcohol en andere drugs), misleidend enthousiasme.

Als dagrune, waarschuwt Wunjo omgekeerd  je om niet te veel hooi op je vork te nemen. Neem de tijd om dingen goed te kunnen doen. Wees voorzichtig met alcohol en laat je niet meeslepen door anderen.

Heb je Wunjo omgekeerd als antwoord op een vraag gekregen, kijk dan eens goed naar de hierboven gegeven betekenissen. Het is mogelijk dat je vraagt of een bepaalde handeling succes zal hebben. Met Mislukking, ellende en misleidend enthousiasme, is het goed mogelijk dat je toch iets over het hoofd ziet. Dit wil niet zeggen dat je je plannen zomaar op moet geven, maar wel dat het verstandig is er nog eens goed naar te kijken.

Wanneer je een verslaving hebt, kan het zinvol zijn om hulp te zoeken.

Berkana
Berkana – berk

Berkana betekent Berk. Steekwoorden voor Berkana rechtop zijn: Vruchtbaarheid, vrouw, vrouwelijkheid, liefde, geboorte, voortplanting, groei, genezing, samenwerking, verjonging, kinderen. Een nieuwe start. Vrouwenzaken of specifiek vrouwelijke eigenschappen of lichaamsgesteldheden.

Berkana duidt op vrouw en vrouwelijkheid, op verjonging, en samenwerking. Dit kunnen allemaal aspecten zijn die vandaag van invloed zijn, wanneer je deze rune hebt getrokken als Rune van de Dag.

We hebben allemaal een vrouwelijke intuïtieve kant en ook allemaal een mannelijke actieve kant. Als je moeite hebt met de woorden vrouwelijk of mannelijk, kun je deze ook vertalen als Yin of Yang.

Als advies kan Berkana erop wijzen dat een diplomatieke en voedende aanpak meer zoden aan de dijk zet dan een zakelijke aanpak. Soms moet je mensen de tijd geven om te groeien. Het is mogelijk dat jijzelf allang bovenop de berg staat en je gek ergert aan die medewerkers of leerlingen die nog halverwege zitten te klungelen, maar ieder heeft zijn eigen groei- en leerproces. Berkana wijst erop dat de positieve en bemoedigende aanpak vaak beter werkt dan dreigen met corrigerende maatregelen.

dag advies rune uruz
Uruz – Oeros

Uruz: Dapperheid, oerbegin, initiatie, uitdaging, ongetemde kracht, goede gezondheid, uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzetten, iets afmaken, onafhankelijkheid, met beide benen op de grond staan, intuïtie, verlangen.

Uruz of Oeros duidt op je innerlijke kracht, op je doorzettingsvermogen enz. Heb je het gevoel geen kracht te hebben, visualiseer dan een Oeros en voel die kracht.

Het is ook belangrijk om met beide benen op de grond te staan en realistisch te blijven. Dit wil niet zeggen dat je je droom moet opgeven. Maar als je een huis bouwt en je hebt te maken met droogtijd van cement of iets dergelijks, kun je niet verwachten dat je huis in één dag klaar is. Een ander beeld is dat wanneer je je huis alleen bouwt, dit langer zal duren, dan wanneer je hulp hebt.

Uruz is meestal een uitstekende rune, mits je doorzet.

Advies: Voel de kracht van de Oeros en laat die door je heen stromen. Je kracht zal vanzelf toenemen.

rune raido omgekeerd
Raido omgeeerd – Paardrijden, reis, bewegimg

Raido omgekeerd: controle freaks, dictatorschap, ontwrichting, degradatie, terugtrekken, geen doel hebben.

Rechtop duidt de rune Raido op beweging en met name beweging richting een doel. In omgekeerde vorm kan deze rune je erop wijzen dat het je aan richting of planning ontbreekt. Raido kan ook ‘advies’ betekenen en in omgekeerde vorm je erop wijzen dat het verstandig is om te luisteren naar de adviezen die je krijgt.

Raido kan je bewust maken van onderliggende structuren en van de noodzaak om structuur aan te brengen in je leven wanneer het je daaraan ontbreekt. Weten wat je doel is in je leven, welke richting je met je leven op wilt, kan je helpen om prioriteiten te stellen, dus om structuur aan te brengen.

Raido heeft naar mijn mening een nogal onrustige energie en wanneer je deze rune trekt en je voelt je inderdaad onrustig, kan het nuttig zijn om Algiz te gebruiken om jezelf weer goed te gronden. Ga stevig staan zoals een boom. Stel je voor dat je een machtige eik bent of een prachtige kastanje. Voel hoe je wortels stevig in de grond geworteld zijn en voeding opnemen. Voel hoe stevig en sterk je stam is. Reik met je armen naar de hemel en stel je voor hoe breed en vol je bladerdak is. Deze oefening kan helpen om je te gronden en weer in je kracht te gaan staan.

Advies: Het is belangrijk om je af te vragen of je leven structuur heeft, of je zelf de bepalende kracht in je leven bent. Of dat je stuurloos door het bos stapt en de weg kwijt bent.

Rune Jera
Jera – jaar, oogst

Jera: Een jaar, kringloop, het voorbij gaan van de tijd, overvloed, vervulling, groei, vooruitgang, geduld. Een prijs betalen of een beloning ontvangen voor activiteiten/handelingen uit het verleden. Herhaling van (negatieve) patronen.

Over het algemeen beschouw ik deze Rune als positief. Je zaait, je verzorgt het zaad op de juiste manier, je laat het groeien en dan komt er een tijd van oogsten. Alles heeft zijn tijd nodig, probeer de dingen niet te overhaasten, maar wanneer je de juiste handelingen hebt verricht, is het resultaat zeker.

Jera is de rune van hoop en belichaamt het idee dat er morgen weer een dag is. Niets staat stil, er is altijd een betere toekomst mogelijk. Het is mogelijk dat deze rune ook met reïncarnatie te maken had. Het idee van reïncarnatie was niet vreemd aan de Germanen want de mythen verhalen dat zowel Balder als Hoder na Ragnarok zullen terugkeren uit de dood om een nieuwe hemel te scheppen.

Op de meeste vragen duidt Jera erop dat je nu je beloning mag ontvangen voor je harde werken.

dag advies rune thurisaz
Thurisaz – Thor, reus, doorn

Thurisaz: Bescherming en verdediging, vruchtbaarheid en regeneratie, overkomen van moeilijkheden, de noodzaak voor corrigerende handelingen, weerstand.

Thurisaz duidt meestal op het zoeken van de gulden middenweg. Niet overdrijven. Niet alleen maar werken, maar ook ontspannen. Dat is ook de betekenis van ‘corrigerende handelingen’. Wanneer je te ver naar rechts stuurt, raak je van de weg. Idem, wanneer je te ver naar links stuurt. Dus stel je plannen en handeling bij, wanneer dat nodig is. Ben je moe en wil je werk niet vlotten, neem dan een rustpauze. Maak een wandeling. Neem een dag vrij en ga iets leuks doen. Als er iets is wat dringend gedaan moet worden en je stelt het steeds uit, weet dan dat dat enorm veel energie kost, het is als een doorn in je zij. Je kunt het maar beter gelijk doen, dan ben je er vanaf.

Advies: Zoek de gulden middenweg en/of doe dat ene ding, dat je al dagen hebt laten liggen.

Rune Kenaz
Rune Kenaz – Toorts

Kenaz: Verlichting, wetenschappelijk onderzoek, vorming, helderheid, kennis, openbaring.

Kenaz betekent toorts of  fakkel.  Een toorts brengt licht in de duisternis en verjaagt de schaduwen van onwetendheid. Bij licht valt er iets te zien. Als vonk duidt deze rune op inspiratie en nieuwe ideeën. Denk maar aan het ‘lampje’ boven iemands hoofd dat in afbeeldingen de vonk van inspiratie symboliseert.

Het woord Kenaz is etymologisch verwant aan het Nederlandse woord ‘kennen.’ Duisternis duidt op onwetendheid en licht duidt op kennis, op weten.

Wanneer je deze rune hebt gekregen kan het er op duiden dat het van belang is om iets van alle kanten te onderzoeken. Vergroot je kennis, doe onderzoek. Het is ook een rune die aangeeft dat in het heden zijn, in het hier en nu van groot belang is.

Een andere mogelijkheid is, dat deze toorts duidt op ergens voor staan, een standpunt innemen.