Runen Nelly

dag advies rune uruz
Uruz – Oeros

Uruz: Dapperheid, oerbegin, initiatie, uitdaging, ongetemde kracht, goede gezondheid, uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzetten, iets afmaken, onafhankelijkheid, met beide benen op de grond staan, intuïtie, verlangen.

Uruz of Oeros duidt op je innerlijke kracht, op je doorzettingsvermogen enz. Heb je het gevoel geen kracht te hebben, visualiseer dan een Oeros en voel die kracht.

Het is ook belangrijk om met beide benen op de grond te staan en realistisch te blijven. Dit wil niet zeggen dat je je droom moet opgeven. Maar als je een huis bouwt en je hebt te maken met droogtijd van cement of iets dergelijks, kun je niet verwachten dat je huis in één dag klaar is. Een ander beeld is dat wanneer je je huis alleen bouwt, dit langer zal duren, dan wanneer je hulp hebt.

Uruz is meestal een uitstekende rune, mits je doorzet.

Advies: Voel de kracht van de Oeros en laat die door je heen stromen. Je kracht zal vanzelf toenemen.

Ehwas omgekeerd

Omgekeerde betekenissen voor Ehwaz zijn: Verraad, scheiding, gebrek aan richting, roekeloze haast.

Deze betekenissen zijn in feite afgeleid van de betekenissen rechtop die vooral te maken hebben met samenwerking en partnerschappen. Hierbij kan het gevoel van verraden zijn dat tot scheiding leidt van belang zijn. Dit hoeft totaal niet te maken te hebben met je levenspartner, maar kan ook te maken hebben met een collega die iets aan de grote klok heeft gehangen, dat je in vertrouwen had verteld.

Gebrek aan richting is een struikelblok voor het paard, want zonder richting komt hij nergens. En wat betreft ‘roekeloze haast’, zegt het bijvoeglijk naamwoord ‘roekeloos’ wel genoeg, toch?

rune naudiz pijn
Naudiz – Nood

Naudiz: Nood, innerlijke kracht, (innerlijke) bronnen, urgentie, groei, verandering, vastbeslotenheid, weerstand, veerkracht. Lijden, aandoening, behoeftig, bezorgdheid, schuld, lafheid, extremen, beperkingen.

Naudiz als dagrune, duidt meestal op het aanlopen tegen beperkingen en weerstand.

Wanneer je vraagt naar een situatie kan Naudiz erop duiden dat voor een goede afloop, eerst beperkingen en weerstand overwonnen moeten worden. Hiervoor is vastbeslotenheid en de inzet van al je (innerlijke) bronnen nodig. Wanneer de nood aan de man is, moet iedereen zijn steentje bijdragen om de situatie ten goede te keren of uit te zingen. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van een zeilschip in een storm, wanneer iedereen moet meehelpen om het schip door de storm te loodsen. Het is dus ook mogelijk dat Naudiz aangeeft dat om hulp vragen een goed idee is.

algiz omgekeerd
Algiz omgekeerd

Algiz omgekeerd: kwetsbaarheid, gevaar, iets doen wat verboden is.

Algiz betekent Eland en in het teken zien we het gewei van de eland. In Algiz omgekeerd, zoals hier, is dat gewei naar de grond gekeerd en zit het misschien vast in de grond of in het struikgewas.

Algiz omgekeerd kan erop duiden dat je vandaag extra kwetsbaar bent. Dat je ervoor moet oppassen niet vast te komen te zitten. Dus niet doordrammen op een doodlopend spoor of doordrammen en jezelf klem zetten.

Maar het is ook mogelijk dat het van belang is om je schrap te zetten en je niet te laten overhalen om iets te doen waarvan je weet dat het verkeerd is.

Algiz duidt zowel rechtop als in omgekeerde toestand op succes bij het jagen. De vraag is alleen waar jaag je op en wat zijn je motieven? Met Algiz omgekeerd is het goed mogelijk dat je succes zult hebben, maar later spijt omdat het toch niet is wat je wilde.

Ik zie in Algiz rechtop een boom met takken die naar de hemel reiken. In Algiz omgekeerd zie ik een boom die stevig geworteld is in de grond. Algiz omgekeerd dan daarom ook duiden op de noodzaak om jezelf te gronden, of om een project een goed fundament te geven.

teiwaz omgekeerd
Teiwaz omgekeerd

Teiwaz betekent strijd en rechtvaardigheid. In omgekeerde toestand duidt Teiwaz op de negatieve aspecten van strijd en op onrechtvaardig handelen.

Steekwoorden zijn: Oorlog, verslagen worden, de prijs betalen voor fouten/misdaden, iets opofferen of een offer brengen, oneerlijkheid, lafheid.

Als je naar de steekwoorden kijkt, dan zien we dat iets opofferen of een offer brengen ook voorkomt als betekenis bij Teiwaz rechtop. Met Teiwaz rechtop,  offer je met plezier. Met Eiwaz omgekeerd, maak je het offer met tegenzin.

Als dagrune kan Teiwaz erop wijzen dat een foutje uit het verleden nu weer opgerakeld wordt of dat je de prijs betaald voor luiheid in het verleden. Stel dat het vandaag de dag is dat je je belastingaangifte moet indienen, en je hebt je hele administratie letterlijk in een schoenendoos zitten. Dan wordt het flink aanpoten om je aangifte op tijd in te dienen. Of het is vandaag de deadline voor een artikel, waar je nog niet aan begonnen bent. Of je hebt een tentamen of proefwerk en je hebt nauwelijks gestudeerd. Dat zijn van die moment waar Teiwaz omgekeerd naar kan verwijzen.

Het is ook mogelijk dat je niet tijdig hebt ingegrepen en dat een situatie escaleert. Maar geen zorgen, met Teiwaz kun je je door de situatie heen vechten! Teiwaz is hoe dan ook een krachtige strijdersrune.

Berkana
Berkana – berk

Berkana betekent Berk. Steekwoorden voor Berkana rechtop zijn: Vruchtbaarheid, vrouw, vrouwelijkheid, liefde, geboorte, voortplanting, groei, genezing, samenwerking, verjonging, kinderen. Een nieuwe start. Vrouwenzaken of specifiek vrouwelijke eigenschappen of lichaamsgesteldheden.

Berkana duidt op vrouw en vrouwelijkheid, op verjonging, en samenwerking. Dit kunnen allemaal aspecten zijn die vandaag van invloed zijn, wanneer je deze rune hebt getrokken als Rune van de Dag.

We hebben allemaal een vrouwelijke intuïtieve kant en ook allemaal een mannelijke actieve kant. Als je moeite hebt met de woorden vrouwelijk of mannelijk, kun je deze ook vertalen als Yin of Yang.

Als advies kan Berkana erop wijzen dat een diplomatieke en voedende aanpak meer zoden aan de dijk zet dan een zakelijke aanpak. Soms moet je mensen de tijd geven om te groeien. Het is mogelijk dat jijzelf allang bovenop de berg staat en je gek ergert aan die medewerkers of leerlingen die nog halverwege zitten te klungelen, maar ieder heeft zijn eigen groei- en leerproces. Berkana wijst erop dat de positieve en bemoedigende aanpak vaak beter werkt dan dreigen met corrigerende maatregelen.

Othila
Rune Gebo
Rune Gebo – Geschenk

Gebo: Geschenk, liefde, partnerschap, delen, geschenken, balans, ruilen, vereniging, verbondenheid.

Gebo is altijd een prettige rune om te trekken. Mogelijk krijg je een geschenk vandaag. Dit kan een tastbaar geschenk zijn, maar ook een belangrijk inzicht of een compliment.

Een geschenk aanvaarden schept een bepaalde verplichting en creëert een band of een relatie tussen gever en ontvanger. In de Noordse cultuur vraagt een gift om een tegengift. Gebo betekent daarom ook partnerschap of verbond, zakelijk en/of emotioneel.

Spiritueel duidt Gebo erop dat wanneer je positieve energie geeft aan jezelf en je omgeving door dankbaar en blij te zijn, dit in veelvoud bij je terugkomt.

Als dagrune is het mogelijk dat je een geschenk krijgt, maar je zou ook Gebo in praktijk kunnen brengen door anderen geschenken te geven. Bijvoorbeeld in de zin van een compliment.