Uruz – Oeros

Terug

Uruz – kracht, mannelijkheid, scheppingskracht, Oeros

Rune Uruz
Uruz

Uruz betekent oeros. Dit is een soort rund dat in 1627 is uitgestorven. De oeros is de voorouder van onze huidige, gedomesticeerde koe, maar was groter, zwaarder en krachtiger en had ook grotere hoorns. Het is daarom beter om deze oeros te vergelijken met de Noord-Amerikaanse buffel dan een gewone koe, om een gevoel te krijgen voor zijn kracht. De kwaliteiten van de oeros zoals fysieke kracht, robuuste gezondheid, uithoudingsvermogen en moed zijn kernbegrippen voor de rune Uruz.

Afhankelijk van de vraag kan Uruz erop duiden dat je kracht genoeg hebt om een bepaald project tot een goed einde te brengen of dat je wat meer lef moet tonen of assertiever moet zijn. Het is ook mogelijk dat Uruz je vraagt te kijken of je wel in je eigen kracht staat. Welke plek neem je in gerelateerd aan de situatie waar je naar vraagt.

Plek is erg belangrijk. Familieopstelling zijn gebaseerd op het principe dat iedereen een juiste plek heeft binnen het gezin en wanneer iedereen op zijn plek staat, zal het systeem zich ontspannen. Staat iemand niet op zijn plek, dan komt daar ellende van. Dit geldt voor alle situaties. Wanneer je secretaresse bent en constant de plek van je baas probeert in te nemen, zal er een gespannen situatie zijn waarin jullie je beiden niet prettig voelen. In een relatie is het mogelijk dat de man op de plek van de vrouw gaat staan en andersom wat ook tot scheve verhoudingen leidt. De meeste mensen zijn goed in staat om zelf te voelen op welke plek ze staan. Zo heb ik eens gekeken/gevoeld op welke plek ik stond binnen mijn bedrijf, een eenmanszaak. Ik had een freelance webmaster die de site bijhield en meer personeel was er niet. In feite was ik directeur van dat bedrijf, maar ik kon dat woord niet over mijn lippen krijgen. Ik heb om te voelen op welke plek ik stond binnen mijn bedrijf mijn ogen gesloten en mezelf gevraagd op welke plek ik stond. Ik voelde mij het ‘sloofje’. Ik schrok daar wel van, maar ik realiseerde me ook dat ik mij inderdaad vaak gedroeg als het sloofje en niet als gewaardeerde medewerkster en zeker niet als directeur. Zo kon ik er bijvoorbeeld behoorlijk de kantjes van aflopen. Ik ben mij gaan richten op het voelen dat ik wel degelijk de directeur was van mijn bedrijf en mij meer als zodanig gaan gedragen en zaken gaan aanpakken zoals een directeur dat zou doen en niet op de sloofjes-manier. Dit maakt een wereld van verschil! Ik voelde me prettiger, mijn productie ging omhoog en mijn bedrijf liep beter. Ik kan een ieder aanraden om deze oefening te doen, ongeacht of je deze rune trekt. Maar trek je Uruz dan kan het zeker een goed idee zijn om te kijken welke plek je inneemt in een situatie en of dat de juiste plek is.

In het Noordse scheppingsverhaal speelt een koe een belangrijke rol bij de ontstaansgeschiedenis van de mens. Deze koe, Audhumbla, is een soort van oermoeder en in die zin vertegenwoordigt zij het vrouwelijke scheppingsprincipe. Haar element is ijs, bevroren water.

Zij duidt op intuïtie, op het allereerste begin van iets, op de oorspronkelijke gedachte, op het ongeborene dat nog vorm moet krijgen. Zij symboliseert ook Ginnungagap, de gapende leegte waarin alle mogelijkheden besloten liggen. In deze zin wordt de rune Uruz gezien als een ‘begin’, de geboorte van iets nieuws, maar ook als de oerkracht in jezelf, je oorspronkelijke verlangens. Het idee van Kenneth Meadows dat de runenreeks hoort te starten met Uruz, is zo bekeken zo gek nog niet.

Als letter vertegenwoordigt Uruz de klank ‘oe’.

Algemene betekenissen

Rechtop: Dapperheid, oerbegin, initiatie, uitdaging, ongetemde kracht, goede gezondheid, uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzetten, iets afmaken, onafhankelijkheid, met beide benen op de grond staan, intuïtie, verlangen.

Omgekeerd: Besluiteloosheid, gebrek aan actie, geweld, slechte gezondheid, woede, niet weten wat je wilt, gebrek aan wilskracht, angstig.

Mythologische figuur: Audhumbla

Opdrachten

 1. Teken/schrijf de rune Uruz een aantal keren op papier en zeg daarbij zijn naam. De uitsrpaak is Oeroez.
 2. Visualiseer de oeros en voel zijn kracht.
 3. Visualiseer de oerkoe en voel haar kracht.
 4. Kun je het verschil tussen deze twee krachten beschrijven?
 5. Herinner je drie gebeurtenissen waarin je de kracht van Uruz hebt gevoeld en/of gebruikt.
 6. “Kijk” (voel) welke plek je inneemt binnen de systemen waar je deel vanuit maakt. Kloppen die plekken?
 7. Kun je na het lezen van de toelichting, de algemene betekenissen plaatsen?
 8. Welke betekenissen hebben te maken met de mannelijke Oeros en welke met de vrouwelijke Audhumbla?
 9. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
 10. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Uruz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
 11. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Uruz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>>Thurisaz