Runen Nelly

algiz omgekeerd
Algiz omgekeerd

Algiz omgekeerd: kwetsbaarheid, gevaar, iets doen wat verboden is.

Algiz betekent Eland en in het teken zien we het gewei van de eland. In Algiz omgekeerd, zoals hier, is dat gewei naar de grond gekeerd en zit het misschien vast in de grond of in het struikgewas.

Algiz omgekeerd kan erop duiden dat je vandaag extra kwetsbaar bent. Dat je ervoor moet oppassen niet vast te komen te zitten. Dus niet doordrammen op een doodlopend spoor of doordrammen en jezelf klem zetten.

Maar het is ook mogelijk dat het van belang is om je schrap te zetten en je niet te laten overhalen om iets te doen waarvan je weet dat het verkeerd is.

Algiz duidt zowel rechtop als in omgekeerde toestand op succes bij het jagen. De vraag is alleen waar jaag je op en wat zijn je motieven? Met Algiz omgekeerd is het goed mogelijk dat je succes zult hebben, maar later spijt omdat het toch niet is wat je wilde.

Ik zie in Algiz rechtop een boom met takken die naar de hemel reiken. In Algiz omgekeerd zie ik een boom die stevig geworteld is in de grond. Algiz omgekeerd dan daarom ook duiden op de noodzaak om jezelf te gronden, of om een project een goed fundament te geven.

Berkana betekent berk. Steekwoorden voor de omgekeerde Berkana zijn: Geheimzinnigheid, insluiting, onvolwassen gedrag, wellust, verlatenheid.

De negatieve betekenis van verlatenheid heeft te maken met het gebrek aan liefde (rechtop liefde/omgekeerd gebrek aan liefde). Het is goed mogelijk dat door juist liefde te sturen naar een situatie of persoon, je een negatieve situatie of moeizame relatie kunt veranderen in iets positiefs. Liefde naar jezelf sturen is ook een mogelijkheid. Want Berkana is vaak bezig voor anderen te zorgen. Nu kan het tijd zijn om je te richten op het voeden en zorgen voor jezelf.

Onvolwassen gedrag voor Berkana omgekeerd, komt voort uit het tegenovergestelde van een volwassen vrouw (Berkana rechtop). Het is niet gezegd dat dit van toepassing is op jou, het kan ook van toepassing zijn op iemand waar je contact mee hebt.

Geheimzinnigheid is onduidelijkheid en kan negatief worden ervaren, maar ook als spannend. Wanneer je Berkana omgekeerd trekt, dan kun je kijken of ‘geheimzinnigheid’ je situatie omringt en of het gewoonweg nodig is om opheldering te vragen.

Berkana
Berkana – berk

Berkana betekent Berk. Steekwoorden voor Berkana rechtop zijn: Vruchtbaarheid, vrouw, vrouwelijkheid, liefde, geboorte, voortplanting, groei, genezing, samenwerking, verjonging, kinderen. Een nieuwe start. Vrouwenzaken of specifiek vrouwelijke eigenschappen of lichaamsgesteldheden.

Berkana duidt op vrouw en vrouwelijkheid, op verjonging, en samenwerking. Dit kunnen allemaal aspecten zijn die vandaag van invloed zijn, wanneer je deze rune hebt getrokken als Rune van de Dag.

We hebben allemaal een vrouwelijke intuïtieve kant en ook allemaal een mannelijke actieve kant. Als je moeite hebt met de woorden vrouwelijk of mannelijk, kun je deze ook vertalen als Yin of Yang.

Als advies kan Berkana erop wijzen dat een diplomatieke en voedende aanpak meer zoden aan de dijk zet dan een zakelijke aanpak. Soms moet je mensen de tijd geven om te groeien. Het is mogelijk dat jijzelf allang bovenop de berg staat en je gek ergert aan die medewerkers of leerlingen die nog halverwege zitten te klungelen, maar ieder heeft zijn eigen groei- en leerproces. Berkana wijst erop dat de positieve en bemoedigende aanpak vaak beter werkt dan dreigen met corrigerende maatregelen.

runen ansuz omgekeerd
Ansuz Omgekeerd – mond

Ansuz omgekeerd: Verliezen, misverstanden, ijdelheid, oneerlijkheid, verraad.

Ansuz betekent mond en heeft te maken met communicatie. De meest waarschijnlijke betekenis van Ansuz omgekeerd is miscommunicatie. Misverstanden door elkaar verkeerd begrijpen. Naast de juiste woorden vinden om je boodschap over te brengen, is dus ook goed luisteren van belang.

Of je Ansuz nu als dagrune of voor advies hebt getrokken maakt niet veel uit. Deze runen wijst erop dat het belang is om zaken zo helder mogelijk te verwoorden, goed te luisteren en ook te kijken of je boodschap is overgekomen. Dit geldt ook voor communicaties die je ontvangt. Een e-mail kan hard overkomen, maar niet zo bedoeld zijn. Hebben contracten met je vraag te maken, lees die dan goed door en lees ook de kleine lettertjes.

teiwaz
Teiwaz – strijd, rechtvaardigheid

Teiwaz betekent strijd en rechtvaardigheid. Steekwoorden rechtop zijn: Wetten, orde, rechtvaardigheid, dapperheid, eerlijkheid, zegevieren, overwinnen, mannelijkheid, moed, doelgerichtheid, doordringen, bevruchten, kracht, aanwijzing waar je aandacht op te richten.

Een pijl heeft te maken met het raken van een doel en daar komt de betekenis doelgerichtheid vandaan. Om je doel te bereiken is het nodig om je te concentreren op dat doel en dingen die niet zo belangrijk zijn ‘op te offeren’. Stel dat je bezig bent met het opzetten van een bedrijf of je studeert naast je werk. Hier gaat veel tijd inzitten waardoor je andere dingen moet laten vallen. Deze rune geeft dus vaak aan dat het belangrijk is om je te richten op hoofdzaken en niet te verzanden in bijzaken.

Het is ook mogelijk dat deze rune als dagrune of als advies aangeeft dat het nodig is om op te staan en te zeggen dat je het ergens niet mee eens bent, met name als het een onderwerp is met een hoog rechtvaardigheidsgehalte. En dat kan zo eenvoudig zijn als zeggen dat het maar eens klaar moet zijn met het pesten van die ene collega of dat geroddel over die andere collega.

Rune Kenaz
Rune Kenaz – Toorts

Kenaz: Verlichting, wetenschappelijk onderzoek, vorming, helderheid, kennis, openbaring.

Kenaz betekent toorts of  fakkel.  Een toorts brengt licht in de duisternis en verjaagt de schaduwen van onwetendheid. Bij licht valt er iets te zien. Als vonk duidt deze rune op inspiratie en nieuwe ideeën. Denk maar aan het ‘lampje’ boven iemands hoofd dat in afbeeldingen de vonk van inspiratie symboliseert.

Het woord Kenaz is etymologisch verwant aan het Nederlandse woord ‘kennen.’ Duisternis duidt op onwetendheid en licht duidt op kennis, op weten.

Wanneer je deze rune hebt gekregen kan het er op duiden dat het van belang is om iets van alle kanten te onderzoeken. Vergroot je kennis, doe onderzoek. Het is ook een rune die aangeeft dat in het heden zijn, in het hier en nu van groot belang is.

Een andere mogelijkheid is, dat deze toorts duidt op ergens voor staan, een standpunt innemen.

Isa rune van koude
Isa – IJs

Isa: Vertraging, stilstand, pauze om zaken te overdenken, conserveren, stabiliteit, focus, afstandelijkheid, voltooiing, bekoelde relatie, bedrieglijke schoonheid, verraad, een gevaarlijk pad, restricties, uitstel. Vasthouden wat je zou moeten loslaten.

Isa betekent ijs en duidt daardoor op kou, maar ook op andere betekenissen die verband houden met het wezen van ijs zoals ‘bedrieglijke schoonheid’ en ‘een gevaarlijk pad.’ Isa als dagrune of advies kan erop duiden dat er weinig schot zit in een zaak. Soms is het beter om dan iets anders op te pakken, en morgen (over over maanden) te kijken of er wel weer schot zit in de zaak die je bezighoudt.

Isa kan voor een dag heel letterlijk betekenen dat je te maken krijgt met vertragingen op de weg, of dat je lang verwachte pakket, nog langer op zich laat wachten. Hoe frustrerend de vertraging ook is, het helpt niet om je er druk over te maken.

Rune Kenaz omgekeerd
Kenaz omgekeerd – Toorts

Kenaz omgekeerd: Verwarring, valse hoop, gebrek aan helderheid, arrogantie, onwetendheid.

Wanneer je Kenaz omgekeerd hebt gekregen als dagkaart, houdt er dan rekening mee dat arrogantie andere mensen tegen je in het harnas kan jagen. Vooral wanneer die arrogantie ook nog eens gepaard gaat met onwetendheid.

Soms denken we iets precies te weten, maar dat is niet altijd waar.

Wanneer je met een liefdesvraag zit, kijk dan eens goed naar de betekenis ‘valse hoop’. Houd je jezelf mogelijk voor de gek op dit vlak? En let er ook op dat je anderen geen valse hoop geeft.

Advies: Hier kan het beeld misschien helpen van een fakkel. Houdt je die rechtop om iets te kunnen zien, of naar de grond gericht, waarbij je misschien de boel in brand steekt?

Ik zie Kenaz rechtop al een soort van naar links gerichte pijl. Dat is de kant van het verleden, van intuitie en van naar binnen gericht zijn. Je kunt hierbij denken aan alle wijsheid kun je binnen in jezelf vinden. Kenaz rechtop duidt naar buiten gericht, naar de toekomst en op verstand. Het is dus mogelijk dat voor een voorwaartse beweging richting toekomst het heel belangrijk is om je verstand te gebruiken. Maar ook dat het goed is om je ervaringen uit het verleden te onderzoeken en eventueel te gebruiken voor je toekomstige handeling of beslissing. Soms zitten we vast in negatieve ideeën die niet eens waar zijn. Zo kun je denken dat iets ‘toch wel weer zal mislukken’. Je hebt de overtuiging dat alles dat je probeert altijd fout gaat. Maar als je goed kijkt naar je leven, dan zul je zien dat dit niet waar is, maar het kan wel zo lijken. Als je zo’n overtuiging meeneemt naar je volgende project, dan werk je jezelf al bij het begin tegen.