Kenaz – Toorts

Terug

Kenaz – Toorts, vonk en/of puist, zweer

Rune Kenaz
Kenaz

Kenaz wordt meestal vertaald als toorts of vonk. De vertaling puist/zweer/wond komt niet prettig over en wordt vaak gewoon genegeerd.

Een toorts brengt licht in de duisternis en verjaagt de schaduwen van onwetendheid. Bij licht valt er wat te zien. Als vonk duidt deze rune op inspiratie en nieuwe ideeën. Denk maar aan het ‘lampje’ boven iemands hoofd dat in afbeeldingen de vonk van inspiratie symboliseert. Het woord Kenaz is etymologisch verwant aan het Nederlandse woord ‘kennen.’ Duisternis duidt op onwetendheid en licht duidt op kennis, op weten.

De Kenaz-rune wordt meestal beschouwd als ‘rechtop’ als de punt naar links wijst en als omgekeerd als de punt naar rechts wijst. In mijn opinie is dit niet juist. Ik denk dat de punt ook kan aangeven in welke richting je het beste kunt gaan. Dus als de punt naar links wijst, dan is het verstandig om te mediteren en je naar binnen te keren en in ieder geval meer te leren over een onderwerp.  Links kan ook duiden op het verleden. Dus wellicht is er in het verleden een aanknopingspunt te vinden. De andere mogelijkheid is dat je te veel met het verleden bezig ben. Wijst de punt naar rechts dan is het beter om naar buiten te treden en de ‘vonk’ over te laten slaan op iemand anders en in die zin heeft deze rune dan ook te maken met les geven.

De omgekeerde Rune kan ook duiden op het leren ‘kennen’ van iemand en een vonk die overslaat, dus de mogelijkheid is aanwezig van een nieuwe vriendschap of liefdesrelatie.

Wanneer een wond gaat zweren wordt er wel gezegd dat het vuur erin is geslagen. Koudvuur, was in vroeger tijden nog gevaarlijker dan het nu is, en resulteerde vaak in de noodzaak om het getroffen lichaamsdeel af te zetten.

In feite duidt Kenaz op twee betekenissen van vuur. Vuur dat licht werpt in de duisternis en de verwoestende, onbeheersbare kracht van vuur.

Heimdall is de god die in verband wordt gebracht met Kenaz omdat hij de kennis van de runen doorgaf aan de mensheid. Hoewel het Odin was die de runen ‘vond’, was hij geenszins van plan zijn vondst met de mens te delen.

Kenaz (toorts/fakkel) verlicht het pad

Stel je nu voor dat je van A naar B wilt. Wanneer A en B heel dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld een paar meter van elkaar, dan kun je het hele pad overzien. Wanneer A overeenkomt met Amsterdam en B met Berlijn kun je niet het hele pad overzien. En wanneer het heel donker is, zie je ook niks. Stel je nu voor dat je van A naar B wilt en A en B liggen een heel eind uit elkaar. Het is ook nog donker, maar iemand geeft je een fakkel in de hand. Wat zie je nu? Kun je B al zien? Waarschijnlijk niet. Maar er is wel een stukje van je pad verlicht, zodat je weet waar je veilig je voeten kunt zetten. En zodra je gaat lopen, kun je een volgend stuk van de weg zien. En zo wordt er, gaandeweg meer van je pad verlicht. Om je heen is er een kleine cirkel van licht en daarbuiten is het donker, aardedonker. Je kunt je vast wel voorstellen hoe eng dat is, dat donker. Er kunnen daar spoken en wolven op de loer liggen. Daar hoef je je echter helemaal niet druk over te maken. Zodra die wolven je lichtcirkel binnendringen, blijken het of geen wolven te zijn of je neemt actie. Het verlichte deel, de lichtcirkel, komt overeen met het heden. Wanneer je gewoon dapper doorgaat met stapjes zetten, kom je vanzelf bij B. Hoe beter je leert rond te lopen met deze toorts in de hand, zonder gek te worden van het feit dat je niet de hele weg kunt zien en ook niet weet welke monsters zich in het duister naar je loeren, hoe beter je in staat zult zijn de richtingaanwijzers (hoe je bij B moet komen) op je pad te zien.

Andere associaties voor Toorts

Er zijn nog allerlei andere associaties mogelijk op toorts, zoals op de bres staan ergens voor.

Zwerende wond

Lange tijd heb ik ook de betekenis van ‘zwerende wond’ een beetje links laten liggen. Maar als je deze rune trekt, zou je kunnen kijken of er een pijnpunt in je leven is, die je maar niet achter je kunt laten. Je blijft er in gedachten mee bezig. Je blijft bijvoorbeeld boos over het onrecht dat je is aangedaan. Door er mee bezig te blijven, zou je kunnen zeggen dat je deze wond energie of licht blijft geven en daardoor kan de wond niet helen. Je blijft er maar aan krabben.

Algemene betekenissen

Rechtop: Verlichting, wetenschappelijk onderzoek, vorming, helderheid, kennis, openbaring.

Omgekeerd: Verwarring, valse hoop, gebrek aan helderheid, arrogantie, onwetendheid.

Mythologische figuur: Heimdall

 Opdrachten

  1. Teken/schrijf de rune Kenaz en spreek de naam een aantal keren hardop uit. Uitspraak: Keenaz.
  2. Wanneer je inspiratie nodig hebt, kun je een aantal keren Kenaz tekenen en de naam erbij zeggen. Mediteer een beetje op Kenaz. Daarnaast kun je je voorstellen dat je aan het touwtje trekt boven je hoofd waardoor het “licht van de inspiratie” aangaat. En vertrouw er dan op dat je inspiratie zult krijgen. Voor mij werkt dit. Hangt er nog geen lichttouwtje boven je hoofd? Bedenk die dan gewoon. Liever een knopje? Dat mag ook. Nog leuker is het misschien om in je handen te klappen om het licht aan te doen.
  3. Noteer een dag lang alle dingen waar je ‘warm voor loopt’, die je energie geven, en ook de dingen waar je niks aan vindt, die je liever niet in je lichtcirkel hebt, of waar je energie door verliest. Noteer ook de dingen waar je oververhit van raakt in de zin van boosheid, ergernis e.d. Ik vind het bijvoorbeeld niet echt leuk om mijn huis schoon te maken. Toch geeft het mij altijd energie wanneer ik het wel doe. Van dingen voor me uitschuiven en uitstellen, verlies ik energie. Door deze ‘kennis’ kan ik mezelf veranderen en mijn energiepeil hoog houden.
  4. Meer weten over ‘tekenen’ op je pad? Lees het boek  De Alchemist van Paul Coulho.
  5. Welke betekenissen geeft Heimdall aan de rune Kenaz?
  6. Kun je na het lezen van de toelichting, de  algemene betekenissen plaatsen?
  7. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Kenaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  9. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Kenaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>>Gebo