Rune Pertho

Terug

Pertho – kans

Rune PerthoPertho vind ik de leukste rune. Deze rune doet me denken aan Bamboe 8 uit het Mahjongspel (The fortune teller’s Mah Jongg, Derek Walters). Bamboe 8 duidt op een volkomen onverwachte gebeurtenis. Een gebeurtenis die zo onvoorspelbaar is dat je die echt niet zelf had kunnen bedenken. Dus wat je ook bedenkt dat het zou kunnen zijn, dat is het niet.

Uit het Angelsaksische runengedicht blijkt dat Pertho iets te maken heeft met een leuk tijdverdrijf.

 “Peorth is een bron van recreatie en amusement voor de edelen, waar strijders onbezorgd samen zitten in de eetzaal.”

Wat het woord Pertho betekent weten we niet. Algemeen wordt aangenomen dat Pertho te maken heeft met een spel en zou kunnen duiden op een dobbelbeker of een speelstuk. Pertho duidt daarom op een kansspel en is symbolisch voor het lot, het onverwachte, het onvoorspelbare. Lijkt Naudiz onontkoombaar, Pertho biedt de mogelijkheid door de mazen van het net te glippen.

De meest gebruikte betekenis van Pertho rechtop is dat je onverwachte kansen krijgt aangeboden, maar je moet ze wel zien en gebruiken. Je moet een ‘kansje wagen’, risico durven nemen. Pertho omgekeerd duidt erop dat je op het verkeerde paard wedt, dat je te veel risico’s neemt en geen goede basis hebt gelegd.

Ik zie in Pertho de achterpoten van een kikker en dit geeft aan dat je een sprong kan maken. Dit is een kans op je levenspad, die, mits gezien en gebruikt, je ineens een stuk verder kan helpen. Het is dus eigenlijk een zeer gunstige rune. Ligt Pertho omgekeerd, dan is het misschien beter om je snel terug te trekken in je veilige modderpoel.

Algemene betekenissen

Rechtop: Het lot, amusement, spelen van een spel, succes, op creatieve wijze een probleem op lossen of de oplossing aangereikt krijgen uit onverwachte hoek. Verborgen talenten. Waag het erop.

Omgekeerd: Misleiding, fantasieën, mislukking, geheimen, dat wat verborgen is, krachten waar je geen invloed op hebt. Trek je terug en wacht op een beter moment.

Mythologische figuur: geen

 Opdrachten

  1. Teken de rune Pertho en zeg de naam. Uitspraak Per-thoo. De th wordt uitgesproken als in het Engelse ‘the’.
  2. Beschrijf een positief “Pertho-moment” uit je eigen leven en een negatief ‘Pertho-moment”.
  3. Kun je na het lezen van de toelichting de algemene betekenissen plaatsen?
  4. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  5. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Pertho rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Pertho rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>> Algiz