Isa – IJs

terug

Isa -Rune van Stilstand

Rune Isa
Isa

Isa betekent ijs. IJs, zoals we inmiddels weten, is belangrijk in de Noordse mythologie omdat Ymir uit het oerijs is ontstaan en uit hem is onze wereld geschapen.

Een ijsvlakte ziet er schitterend uit, maar kan ook gevaarlijk zijn. Is het ijs wel sterk genoeg om ons te dragen? Of is het ijs een onoverkomelijk obstakel? IJs wordt geassocieerd met het noorden en de winter. De winter is niet de juiste tijd om te zaaien, het is beter om te wachten op het voorjaar. Isa duidt wel op een goede tijd om op te ruimen, om zaken te repareren, om voorbereidingen te treffen voor het voorjaar. Ook een goede tijd om uit te rusten, er is toch niets te doen.

In mijn beleving betekent Isa in een trekking meestal op een soort van bevroren situatie. Niets komt tot stand. Probeer niet je plannen toch door te zetten, want het heeft geen enkele zin. Bij relatievragen heb je twee mogelijkheden afhankelijk van de soort relatie vraag. Vraagt iemand: is hij/zij ook op mij? Dan betekent Isa nee.

Heeft iemand al een relatie en verloopt die wat ijzig en stroefjes, dan betekent Isa dat veel ‘Aloha’ het ijs kan doen smelten. Aloha betekent niet alleen hallo, maar ook liefde. Het Aloha-principe bestaat hieruit dat wanneer je aandacht schenkt aan dat wat goed en mooi is in een relatie je daar meer van krijgt en dat de negatieve dingen gaan verminderen. In mijn blogpost over het Aloha-principe op mijn andere website (tarotstapvoorstap.nl), kun je precies lezen hoe dit werkt.

De vorm van Isa doet denken aan de ruggengraat. In die zin kan Isa erop wijzen dat je ruggengraat zou moeten tonen, of je bent zelf te onbuigzaam en zou je wat flexibeler kunnen opstellen.

IJs is vaste materie, het is solide. In die zin heeft Isa met het heden te maken. Het heden is het enige wat werkelijk bestaat. Er is alleen maar nu!

Algemene betekenissen

Rechtop: Vertraging, pauze om zaken te overdenken, conserveren, stabiliteit, focus, afstandelijkheid, voltooiing, bekoelde relatie, bedrieglijke schoonheid, verraad, een gevaarlijk pad, restricties, uitstel.Vasthouden wat je zou moeten loslaten.

Omgekeerd: geen omgekeerde betekenis

Mythologische figuur: de Norn Verdandi, heden.

Opdrachten

  1. Teken de rune Isa een aantal keren en zeg daarbij de naam. En nu niet denken “deze is makkelijk” die hoef ik niet te oefenen. Doe het maar gewoon, want dan krijg je ‘gevoel’ en ‘begrip’ voor deze rune. Uitspraak: Iesaa.
  2. Als je een relatie hebt die stroef of ijzig is, probeer dan eens het Aloha-Principe toe te passen. Je kunt dit principe toepassen op alle relaties: vrienden, kennissen, familie, collega’s.
  3. Neem het vel papier waarop je je gedachten rondom een probleem hebt gezet ter hand (opdracht 2 bij rune Hagalaz) en omcirkel alle angsten. Schrijf erbij of het een angst is gebaseerd op het verleden of de toekomst. Kijk dan of je angsten uit het verleden aan de toekomst kant hebt geschreven, dus rechts van het probleem. Dit kunnen beperkende overtuigingen zijn. Nu dat je dit inzicht hebt, valt zo’n beperkende overtuiging vaak vanzelf weg.
  4. Welke betekenis verleend de Norn Verdandi aan de rune Isa
  5. Kun je na het lezen van de toelichting, alle gegeven algemene betekenissen plaatsen?
  6. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Isa interpreteren?
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Isa interpreteren?

>> Jera