Jera – een jaar

Terug

Jera – Oogst, 12 maanden, volledige cyclus

Rune Jera
Jera

Jera betekent jaar en duidt daarmee op de universele cyclische beweging die in alles aanwezig is. De eerste drie runen uit de Aett van Hagalaz duiden op de 3 aspecten van tijd en deze rune verwijst naar de tijd zelf. Het aardige is dat dit de 12de rune is in de reeks en dat een jaar 12 maanden telt. Jera verwijst ook naar de oogst, naar de resultaten van je handelingen uit het verleden.

Over het algemeen beschouw ik deze rune als positief. Je zaait, je verzorgt het zaad op de juiste manier, je laat het groeien en dan komt er een tijd van oogsten. Alles heeft zijn tijd nodig, probeer de dingen niet te overhaasten, maar wanneer je de juiste handelingen hebt verricht, is het resultaat zeker.

Jera doet naar zijn vorm denken aan het Chinese Yin/Yang teken. In die zin duidt deze rune op het huwelijk, de eenwording van Gerda en Frey. Gerda is afgeleid van het Oud-Noorse Ger dat zowel jaar als akker betekent.

Jera is de rune van de hoop en belichaamt het idee dat er morgen weer een dag is. Niets staat stil, er is altijd een betere toekomst mogelijk. Het is mogelijk dat deze rune ook met reïncarnatie te maken had. Het idee van reïncarnatie was niet vreemd aan de Germanen want de mythen verhalen dat zowel Balder als Hoder na Ragnarok zullen terugkeren uit de dood om een nieuwe hemel te scheppen.

Algemene betekenissen

Rechtop: een jaar, kringloop, het voorbij gaan van de tijd, overvloed, vervulling, groei, vooruitgang, geduld. Een prijs betalen of een beloning ontvangen voor activiteiten/handelingen uit het verleden. Herhaling van (negatieve) patronen.

Omgekeerd: kan niet omgekeerd worden.

Mythologische figuur: Gerda

Opdrachten

  1. Teken de rune Jera een aantal keren en zeg de naam. Uitspraak: Jeeraa.
  2. In welke cyclus ben je nu? Voor de voortgang van een project is het belangrijk om te weten welk jaargetij het is. Is het tijd om te zaaien of om te wieden, of om te repareren of om te oogsten. Iedere tijd kent zijn eigen handelingen. Is het de tijd om plannen te maken, of om plannen te onderzoeken, is het gewoon tijd voor actie, of voor rust of is het tijd om iets achter je te laten? Bekijk het probleem dat je bij Hagal beschreven hebt in termen van Jera.
  3. Welke betekenis geeft Gerda aan de rune Jera?
  4. Kun je na het lezen van de toelichting, de algemene betekenissen plaatsen?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Jera  interpreteren?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Jera interpreteren?

>> Eihwaz