Rune Eihwaz

Terug

Eihwaz – Taxus

Rune Eihwaz
Eihwaz

Eihwaz betekent taxus. Deze boom is gekoppeld aan de dood. Reeds voor onze jaartelling plantte men taxusbomen op begraafplaatsen. De taxus blijft altijd groen en heeft rode bessen die doen denken aan het levensbloed. Voor de Germanen, evenals voor andere volkeren, symboliseerde de taxus het eeuwige leven. Door de dood bereik je het eeuwige leven. Of dat nu de hemel is van de christenen of het Walhalla van de Vikingen. In die zin symboliseert Eihwaz continuïteit.

Een ander aspect van Eihwaz heeft te maken met het hout van de taxus, dat werd beschouwd als het beste hout om handbogen van te maken omdat het sterk, duurzaam en soepel is.

In een legging kan Eihwaz duiden op het loslaten van het oude zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws. Een ander aspect heeft te maken met transformatie. Dit is de transformatie die in het sjamanisme wordt aangeduid met de Dood van de Sjamaan en heeft te maken met het loslaten en ‘overleven’ van je diepste angsten. Jamie Sams legt dit heel mooi uit bij de Moeder Aarde kaart De Dood van de Sjamaan.

Eihwaz wordt vaak geplaatst vóór Pertho in de runenreeks, waardoor Eihwaz de 13de Rune wordt in de reeks. Dit sluit leuk aan bij de Tarot waar De Dood de 13de kaart is in de Grote Arcana.

Let op: Er is een rune die Ehwaz heet. zonder i. Eihwaz met i betekent taxus. Ehwaz zonder i betekent paard.

Om dit te onthouden zie ik in de vorm van Eihwaz, onze ‘i’ terug en dit zou de stam van een boom kunnen zijn. Bij Ehwaz (M-vorm) denk ik aan een paardenrug. Nu is deze wel erg ingebogen, maar dat helpt ook weer om het te onthouden. En op die paardenrug daar moet de ‘i’, als poppetje (berijder) nog op. Dus Ehwaz is zonder i. Het is omslachtig, maar zo onthoud ik dit. Bedenk gerust een beter ezelsbruggetje!

Algemene betekenissen

Rechtop: uithoudingsvermogen, initiatie, verandering, bewustzijn, verdediging, spiritualiteit, kracht. wedergeboorte, betrouwbaarheid, dood, verlies, verwarring, hysterie.

Omgekeerd: kan niet omgekeerd worden.

Mythologische figuur: geen

Opdrachten

  1. Teken Eihwaz een aantal keren en zeg de naam. Uitspraak: Ei-waz. De h moet eigenlijk ook uitgesproken worden. Het is een hele zachte g, een soort zucht.
  2. Lees de Dood van de Sjamaan en beschrijf hoe dat van toepassing is op de rune Eihwaz.
  3. Kun je uit eigen ervaring putten om deze rune te beschrijven? Het hoeft geen wereldschokkende gebeurtenis te zijn, maar je hebt vast wel eens een periode achter je gelaten waardoor er ruimte kwam voor iets nieuws.
  4. Kun je na het lezen van de toelichting, de algemene betekenissen plaatsen?
  5. Welke algemene betekenissen zou je aan het rijtje willen toevoegen?
  6. Zou je betekenissen willen schrappen?
  7. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze Rune te kunnen onthouden.
  8. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Eihwaz interpreteren?
  9. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Eihwaz interpreteren?

>> Pertho