Ehwaz

Terug

Ehwaz – paard

Rune EhwazEhwaz betekent paard. Paarden werden gewaardeerd om hun kracht, snelheid en loyaliteit. Een paard en zijn ruiter worden gezien als een eenheid. Het zijn afzonderlijke entiteiten die goed kunnen samenwerken en samen veel tot stand kunnen brengen. Een mens is een paard alleen de baas, omdat het paard dat toestaat. Tussen een goed ‘paard en ruiter’- team is wederzijds vertrouwen.

Het bekendste paard uit de Germaanse mythologie is Sleipnir, het paard van Odin. Hij was de snelste van alle paarden. Hij was in staat over water te lopen en tussen de werelden te reizen. In die zin duidt deze rune ook op een innerlijke reis en wordt Ehwaz in verband gebracht met sjamanistische vormen van reizen naar bijvoorbeeld de onderwereld om verloren zielsdelen van mensen op te sporen en weer terug te brengen.

Ehwaz duidt op samenwerking en een eenheidsgevoel met alles om ons heen. Met mensen, dieren, de natuur. Ehwaz duidt in deze zin ook op de reis terug naar de oorspronkelijke eenheid, waar we nog steeds deel van uitmaken, ook al hebben we het gevoel een afgescheiden eenheid te zijn. In die zin kan Ehwaz verwijzen naar het heilige huwelijk van de alchemisten.

Ehwaz duidt volgens mij op de samenwerking tussen Midden Zelf en Lager Zelf.

Wanneer je deze rune trekt is het belangrijk om te kijken naar de vraag. Betreft het een alledaagse vraag dan zal een alledaagse betekenis in verband met een partnerschap van toepassing zijn. Is de vraag meer spiritueel van aard, dan kan deze rune duiden op het partnerschap met je Lager Zelf.

Algemene betekenissen

Rechtop: Partnerschap, samenwerking, verbintenissen, huwelijk, instinct, vooruitgang, vertrouwen, loyaliteit, aanpassingsvermogen.

Omgekeerd: Verraad, scheiding, gebrek aan richting, roekeloze haast.

Mythologische figuur: Sleipnir, het magisch paard van Odin

Opdrachten

  1. Teken de rune Ehwaz een aantal keren en spreek de naam uit: Eg-waz. Dit is weer zo’n zachte klank tussen g en h in, die klinkt als een zucht.
  2. Maak contact met je Lager Zelf en kijk eens een week lang hoe je Lager Zelf betrokken is bij je activiteiten en rustmomenten.
  3. Welke betekenis(sen) geeft Sleipnir aan de rune Ehwaz?
  4. Kun je na het lezen van de toelichting alle gegeven betekenissen plaatsen?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Ehwaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Ehwaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

Let op: er is ook een rune Eihwaz. Met een i, na de eerst E.

Eihwaz - taxus Eihwaz met i betekent taxus. Dit is een boom en de i kun je zien als de stam van een boom. Dus Eihwaz heeft een i. Ehwaz ziet eruit als een M. Je zou hier een ingezakte paardenrug in kunnen zien. De ruiter zou je erop kunnen zetten als een i. Maar die zit er dus niet op en daarom geen i in het paard Ehwaz. Zo onthoud ik dit, maar bedenk gerust je eigen geheugensteuntje.

>> Mannaz