Berkana – jong leven

Terug

Berkana – berk, vruchtbaarheid

Rune BerkanaBerkana betekent berk. De berk werd vanwege de witte bast geassocieerd met de maan. We hebben gezien dat Tyr het mannelijke principe vertegenwoordigde. De rune Berkana is zijn vrouwelijke tegenhanger.

De berk werd vaak gezien als de mooiste onder de bomen. Met haar lichtgroene bladeren en witte bast vertegenwoordigde zij als het ware het ideaal beeld van de Scandinavische vrouw. Blond, slank en toch veerkrachtig, en bovendien winterhard.

Berken houden zich goed staande tot aan de sneeuwgrens en voorbij de sneeuwgrens kunnen ze ook overleven maar dan in struikvorm.

De energie van een berk is veel vriendelijker dan de energie van een dennenboom. Wanneer je de mogelijkheid hebt om door een bos te lopen met veel berken en dan door een bos met veel naaldbomen zal het je zeker opvallen dat een berkenbos een hele andere energie uitstraalt.

Van de berk werd de bast gebruikt voor dakbedekking en om andere voorwerpen van te maken. Berkenbladeren werden gebruikt op wonden om ontstekingen tegen te gaan.

Van berkenbladeren kon ook thee gezet worden die bijzonder vochtafdrijvend is en waarvan men hoopte dat je zo ook ziekten kon verdrijven.

Omdat de berk een van de eerste bomen is die in de lente weer bladeren krijgt werd de berk geassocieerd met lente, vernieuwing en vruchtbaarheid.

Een berk is een snel groeiende boom. Het is mogelijk dat de rune Berkana aangeeft dat er een enorme groei te verwachten is waardoor je in een stroomversnelling terecht kunt komen die nauwelijks bij te houden is.

De vorm van Berkana doet denken aan de borsten van een vrouw en heeft daarom te maken met het moederlijke, het koesterende en het voeden. Met name van pril leven. Je kunt hierbij denken aan baby’s en jonge dieren, maar ook aan een pas opgezet bedrijf of een studie of baan waaraan je net bent begonnen.

Algemene betekenissen

Rechtop: Vruchtbaarheid, vrouw, vrouwelijkheid, liefde, geboorte, voortplanting, groei, genezing, samenwerking, verjonging, kinderen. Een nieuwe start. Vrouwenzaken of specifiek vrouwelijke eigenschappen of lichaamsgesteldheden.

Omgekeerd: geheimzinnigheid, insluiting, onvolwassen gedrag, wellust, verlatenheid.

Mythologische figuur: Mogelijk de vrouw van Tyr. Helaas weten we niets van haar.

Opdrachten

  1. Teken de rune Berkana een aantal keren en zeg de naam: Ber-kaa-naa.
  2. Kijk eens een week lang waarmee je jezelf voedt. Kijk naar het fysieke voedsel dat je tot je neemt, maar ook het geestelijk voedsel.
  3. Welke betekenis(sen) geeft de Berk aan de rune Berkana?
  4. Kun je na het lezen van de toelichting alle algemene betekenissen plaatsen? Zo nee, welke betekenissen niet?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Berkana rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Berkana rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>> Ehwaz