Laguz

Terug

Laguz – Water

Rune LaguzLaguz betekent water. Water is voor iedereen van levensbelang. Volgens de Germaanse scheppingsmythe werden levende wezens uit het ijs gelikt door Audhumbla, de oerkoe. Dit doet toch wel denken aan het feit dat we grotendeels uit water bestaan, maar dan in een ‘bevroren’ ofwel solide verschijningsvorm. De Rune Laguz is mogelijk een verwijzing naar de oersoep en levensenergie.

In die zin duidt Laguz op de ongevormde, oneindige mogelijkheden die zich kunnen manifesteren. Laguz representeert het nog ongeboren nageslacht. We zullen zien dat de volgende rune (Inguz), te maken heeft met het verwekte nageslacht, met die mogelijkheden die zich gemanifesteerd hebben in de fysieke wereld. In een trekking kan Laguz duiden op oneindige mogelijkheden.

De Germaanse volkeren die aan de zee woonden maar ook de stammen die aan rivieren woonden waren gewend om het water op te gaan. Om te reizen of om te vissen. Water bevat voedsel. In de zin van ongemanifesteerde mogelijkheden, kun je dit voedsel zien als ideeën. Daarom heeft Laguz ook te maken met intuïtie en creativiteit. Over water reizen duidt op met de stroom meegaan, maar ook op de onvoorspelbaarheid van water. Reizen over water was vaak een hachelijke onderneming. Sterke golfslag en stromingen konden een boot totaal onbestuurbaar maken en de mensen op de boot voelde zich overgeleverd aan de goden die het element water regeerden. Vissers riepen Thor aan om hen te beschermen op zee en voor een goede vangst werden Njord en Frey ook aangeroepen. Wanneer een schip verging werd er gezegd dat Aegir het tussen zijn kaken had vernietigd. Zijn mooie vrouw Ran ving verdronken zeelieden in haar netten en bracht ze naar haar onderwaterdomein. Ran en Aegir hadden negen dochters. Deze dochters symboliseren de verschillende soorten golven van de zee. Een van de Germaanse mythen verhaalt hoe Odin sliep met alle negen dochters tegelijkertijd en hieruit werd Heimdall geboren.

Aegir wordt vaak voorgesteld als god van de zee, maar in feite is dat niet juist. Hij was geen god maar een reus. Hoewel de Asen en de Wanen met de meeste reuzen ruzie zochten waren ze goed bevriend met Aegir en Ran. De naam Aegir betekent bierbrouwer. Misschien omdat het schuim van de golven aan bier doet denken? In ieder geval stond hij bekend om zijn gastvrijheid en de Germaanse goden kwamen graag bij hem op bezoek om van zijn bier te genieten.

Er blijkt uit niets dat Aegir en Ran het op zeelieden hadden gemunt of dat zeevaarders dachten dat dat zo was. De verdrinkingsdood was een altijd aanwezige mogelijkheid. Geen enkele verstandige zeeman ging de zee op zonder eerst een muntje te offeren aan de zee of een muntje bij zich te dragen voor het geval hij zou verdrinken. Wanneer iemand verdronk, kon hij er zeker van zijn dat Aegir en Ran hem aller hartelijkst zouden ontvangen en mocht hij deelnemen aan de feesten in hun hallen en het was niet meer dan beleefd dan voor die gastvrijheid iets terug te doen. Vandaar dat muntje. Na verloop van tijd werden mensen die verdronken waren doorgestuurd naar Helheim, het rijk van de doden.

Algemene betekenissen

Rechtop: Ongemanifesteerde mogelijkheden, oneindige mogelijkheden, intuïtie, creativiteit, met de stroom meegaan, flexibiliteit. Voorbereid zijn op het ergste. Voorzorgsmaatregelen treffen. Emoties. Liefdevolle gevoelens. Hartelijkheid.

Omgekeerd: Tegen de stroom inzwemmen, afgesloten zijn van je intuïtie, de mogelijkheden niet zien. Niet goed voorbereid zijn.

Mythologische figuur: Thor, Njord, Freya en Frey, Aegir en Ran

Opdrachten

  1. Teken de rune Laguz en zeg de naam: Laa-goez. De g zoals in het Duits.
  2. Welke betekenis(sen) geeft Njord aan de rune Laguz?
  3. Kun je na het lezen van de toelichting de algemene betekenissen plaatsen?
  4. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  5. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Laguz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Laguz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?

>> Inguz