Runen: Pertho – kans!

Terug

Rune Pertho - Minimaal onthouden
Rechtop: Kansen, het lot, spelen.

Omgekeerd: Misleiding, fantasieën, mislukking, geheimen.

Associaties
Rune PerthoPertho duidt voor mij op kansen, op onverwachte maar positieve gebeurtenissen, waardoor een vastgelopen situatie weer los getrokken kan worden. Mogelijk omdat ik opeens op een idee kom, of omdat mij van buitenaf een idee wordt aangereikt.

Het aspect ‘spelen’ is volgens mij ook belangrijk. Speelsheid associeer ik met ongedwongen dingen uitproberen, of het gewoon naar je zin hebben en ontspannen zijn. Wanneer je ontspannen bent, is het ook veel makkelijker om creatief te denken, om je creativiteit een kans te geven.

De betekenis ‘het lot’ kan dreigend overkomen, maar zeker voor Pertho rechtop duidt ‘het lot’, op een positieve gebeurtenis.

In de uitleg bij deze rune heb ik gezegd dat het teken Pertho lijkt op de achterpoten van een kikker. En wanneer deze kikker de verkeerde kant opspringt (omgekeerd ligt) het misschien beter is om je terug te trekken in je veilige modderpoel. Maar een ‘modderpoel’ is voor kikkers misschien wel positief, maar voor ons mensen, kleven aan ‘modderpoel’ eigenlijk minder positieve associaties. In een legging is het daarom goed om te kijken naar de omringende stenen, of de andere stenen in de legging.  Wellicht is het blijven hangen in de modderpoel helemaal geen goed idee en is het beter om een flinke sprong te nemen, wellicht met enig risico, om zo snel mogelijk uit die modderpoel te komen.

Runenteken Pertho onthouden
Ik zie hierin het zakje waarin mijn runenstenen zitten. Maar dan op zijn kant, zodat de runenstenen eruit kunnen. De runen ‘voorspellen je lot en je kansen’ en dat is hoe ik dit symbool onthoud.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen

Pertho: onvoorspelbare, maar positieve gebeurtenis. Dobbelbeker of speelstuk. Pertho geeft je de kansen om door de mazen van het net te glippen. .

Uit het Angelsaksische runengedicht blijkt dat Pertho iets te maken heeft met een leuk tijdverdrijf.

“Peorth is een bron van recreatie en amusement voor de edelen, waar strijders onbezorgd samen zitten in de eetzaal.”

De meest gebruikte betekenis van Pertho rechtop is dat je onverwachte kansen krijgt aangeboden, maar je moet ze wel zien en gebruiken. Je moet een ‘kansje wagen’, risico durven nemen. Pertho omgekeerd duidt erop dat je op het verkeerde paard wedt, dat je te veel risico’s neemt omdat je geen goede basis hebt gelegd.

Ik zie in Pertho de achterpoten van een kikker en dit geeft aan dat je een sprong kan maken. Dit is een kans op je levenspad, die, mits gezien en gebruikt, je ineens een stuk verder kan helpen. Het is dus eigenlijk een zeer gunstige rune. Ligt Pertho omgekeerd, dan is het misschien beter om je snel terug te trekken in je veilige modderpoel.

Algemene betekenissen

Rechtop: Het lot, amusement, spelen van een spel, succes, op creatieve wijze een probleem op lossen of de oplossing aangereikt krijgen uit onverwachte hoek. Verborgen talenten. Waag het erop.

Omgekeerd: Misleiding, fantasieën, mislukking, geheimen, dat wat verborgen is, krachten waar je geen invloed op hebt. Trek je terug en wacht op een beter moment.

Terug