Maak je eigen runen

Terug

Runen kopen of zelf maken?

Om de runen te kunnen gaan gebruiken, heb je allereerst een setje runen nodig. Het is niet zo dat een zelfgemaakt setje beter werkt dan een gekocht setje. Zelf gebruik ik een gekocht setje.

Je kunt de runentekens schrijven op kleine stukjes karton. Zo heb ik zelf mijn eerste setje runen gemaakt. Ik wilde eerste kijken of het werken met runen me zou liggen, voordat ik ging investeren in een set runen. Je kunt hieronder een printvel downloaden om een set runen uit te printen op karton.

Runen op hout zelf makenJe kunt ook een mooie tak zoeken en daar 24 schijfjes van zagen en daar de runen op schrijven of branden. Zelf ben ik daar niet handig genoeg voor. Nu heb ik ondertussen ontdekt dat je in hobbywinkels mooie houten knopen kunt kopen of schijfjes hout.

Een zakje knopen van 15 stuks kost ongeveer € 2,75. Je hebt twee zakjes nodig, dus voor € 5,50 kun je al een heel mooi setje maken. Let wel op de afmetingen. Ik zelf vindt die van 25 mm het handigst. Er zijn ook knopen van 30 mm. Dat is een beetje aan de grote kant. Je kunt deze knopen online kopen bij cchobby.nl.

Het nadeel van ronde schijfjes is dat de richting van de runen niet meer verticaal georiënteerd is, maar dat de runen alle kanten op kunnen wijzen. Dat maakt het leren lezen misschien moeilijker.

Runen op halfedelstenen zelf makenOf je zoekt 24 halfedelstenen bij elkaar en schrijft daar de runen op. Het beste is met een DVD-pen, want die inkt blijft goed zitten, of je kunt je runentekens beschermen met een laklaag.

Je kunt de runenstenen ook ‘kant en klaar’ kopen in esoterische winkels. Zelf gebruik ik de runenstenen die geleverd worden met het boekje van Ralph Blum.

Je eigen runenset op karton!

Dit is een snelle en goedkope manier om je eigen runenset te maken. Hierbij een PDF Runen printblad waar alle runen op staan. Wanneer je dit uitprint op stevig papier, dan heb je direct een set runen om mee te gaan oefenen. Mijn eerste runenset bestond uit deze simpele kartonnetjes.

Runen Praktijkles 1