Runen: Mannaz

Terug

Rune Mannaz - Minimaal onthouden
Rechtop: Man, mens, mensheid, sociale structuren, vraagsteller zelf, ego, zelfkennis.

Omgekeerd: arrogantie, gebrek aan zelfkennis, een vijand (of vijanden), vijandige houding.

Associaties
Rune Mannaz - mensheidMannaz duidt op de mens zelf en de sociale structuren waarin wij leven. Wij houden van sociale structuren. We hebben die nodig om te overleven. Stel je voor dat je in je eentje alles zou moeten doen om te overleven! Alleen is maar alleen en we zijn niet graag alleen. Kijk maar naar het succes van Facebook en alle dating websites. Het trekken van Mannaz kan een aanwijzing zijn dat je niet alleen bent en dat anderen bijdragen aan je overleving. Soms vergeten wij dat. We denken dat we alleen zijn, maar de wereld is vol andere mensen. Er zijn mensen die ons voedsel verbouwen en anderen die weer zorgen dat het in de supermarkt komt. Als je werkt, dan zit je in een werkstructuur, waarin iedereen bijdraagt aan het inkomen van het bedrijf zodat jij salaris kunt ontvangen. Veel mensen die op zoek zijn naar een partner, roepen dat ze alleen zijn en voelen zich ook echt alleen, terwijl ze vergeten dat de wereld bomvol mensen is. Het belangrijke is dan om contact te maken met die anderen. Daarvoor is het ook nodig om contact te maken met jezelf.

Het dubbele teken Wunjo, waar Mannaz uit opgebouwd is, laat ook zien dat contact met anderen belangrijk is. Anderen spiegelen ook je gedrag, je gevoelens en gedachten. Je kunt dus ook veel over jezelf leren, door naar de mensen om je heen te kijken. Vaak zijn zaken waar we ons aan ergeren, ook dingen die we zelf doen, maar niet zien.

Op een hoger niveau zijn we allemaal verbonden en één, en is er van alleen zijn geen sprake. Er is dan ook geen ego meer. Dat valt weg, in die eenheid.

Als je Mannaz trekt, is het belangrijk om te kijken naar de vraag en waar Mannaz ligt. In leggingen zie ik vaak dat iemand erg op zichzelf gericht is en dan anderen verwijt er niet voor hem/haar te zijn. Terwijl de vraagsteller er zelf ook voor niemand is. Dat is dus dat spiegeleffect. Mannaz kan een aanwijzing zijn om je meer te richten op anderen en het helpen van anderen. Dit kan helpen om je eigen problemen in een ander licht te zien en minder te piekeren.

Runenteken Mannaz onthouden
Mannaz is de M van Mens. Een ingewikkelde M, vergeleken bij de eenvoudige M van Paard. Een mens is een ingewikkeld wezen, dus krijgt de mens de ingewikkelde M.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen
De rune Mannaz wijst erop dat de mens een goddelijk, spiritueel wezen is. Dit is de rune die terugverwijst naar Het Zelf en naar het leren kennen van jezelf. Mannaz is een dubbele wunjo in spiegelbeeld. Dit verwijst ernaar dat andere mensen fungeren als spiegels voor onszelf om onszelf te leren kennen, maar duidt ook op eenwording, het heilige huwelijk van de alchemisten, om ware vreugde te kunnen ervaren.
De Rune Mannaz verwijst ook naar het ego. In een trekking kan deze rune dus aangeven dat je ego aan het opspelen is, dat iets niet werkelijk belangrijk is in het grotere geheel, maar dat je ego gelijk wil krijgen. Het is ook mogelijk dat wanneer je alle runen werpt dat de runen die het dichts bij Mannaz liggen iets vertellen over wat nu belangrijk voor je is en de runen die wat verder weg liggen minder belangrijk zijn of later pas belangrijk worden.
Omgekeerde Mannaz kan wijzen op een gebrek aan zelfkennis, maar kan ook een ‘vijand’ aanwijzen.

Algemene betekenissen

Rechtop: De mensheid, intelligentie, de rede, sociale structuren, houding ten opzichte van anderen, houding van anderen ten opzichte van jou, bewustzijn en de ontwikkeling daarvan, het zelf, het ego, zelfkennis, de mens als spiritueel wezen.

Omgekeerd: arrogantie, gebrek aan zelfkennis, een vijand (of vijanden), vijandige houding

Terug