Runen: Eihwaz – heeft een taxus het eeuwige leven?

Terug

Rune Eihwaz - Minimaal onthouden
Rechtop: uithoudingsvermogen, dood, wedergeboorte

Omgekeerd: kan niet omgekeerd worden

Associaties
Rune Eihwaz - taxusDe taxus wordt geassocieerd met de dood omdat hij veel op begraafplaatsen werd en wordt geplant. Een andere reden om deze boom met de dood te associeren is dat hij enorm giftig is. Hij wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het enige dat niet giftig is aan de taxus is het rode vruchtvlees van de besjes dat om de zaden zit. Dat schijnt eetbaar te zijn. Maar ik zou het niet proberen, want de zaden zijn wel giftig. De taxus is een naaldboom, behorende tot de familie der coniferen, en blijft het hele jaar door groen. Vandaar de associatie met het eeuwige leven.

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op deze rune. Ik heb het ook niet zo op tarotkaart De Dood. Toch is dat niet terecht, want zowel de taxus als tarotkaart De Dood hebben meer te maken met leven dan met overlijden. Je zou je bij het trekken van de rune eihwaz kunnen afvragen welke uitzichtloze situaties je met je meezeult en waarom je niets doet om daar verandering in te brengen. Heb je wel eens het gevoel dat je ‘meer zou willen leven’? Wanneer heb je het gevoel dat je leeft? Wat doe je om ‘groen’ te blijven? Sport je? Eet je goed? Doe je iets voor het milieu? Je zou ook kunnen kijken of je jezelf met negatieve gedachten vergiftigd.

Je kunt een hele tijd filosoferen over deze rune, maar pas op dat je er niet neerslachtig van wordt.
In principe is de taxus en de symboliek ervan verwant aan de kerstboom en rituele feesten om de terugkeer van het licht te vieren of af te dwingen. In feite is dit dus een rune van hoop.

Runenteken Eihwaz onthouden
Mijn omslachtige geheugensteuntje is dat de i in Eihwaz duidt op de stam van de taxus en dat Ehwaz (zonder i) duidt op een paard zonder ruiter. [/box] [box title=”Samenvatting van de uitgebreide betekenissen” color=”#315DD6″]Eihwaz betekent taxus en is gekoppeld aan de dood. Door de dood bereik je het eeuwige leven. Of dat nu de hemel is van de Christenen of het Walhalla van de Vikingen. In die zin symboliseert Eihwaz continuïteit.

Het hout van de taxus is soepel en toch sterk.

Algemene betekenissen

Rechtop: uithoudingsvermogen, initiatie, verandering, bewustzijn, verdediging, spiritualiteit, kracht. wedergeboorte, betrouwbaarheid, dood, verlies, verwarring, hysterie.

Omgekeerd: kan niet omgekeerd worden

Terug