Runen: Berkana – vrouwelijkheid

Terug

Rune Berkana - Minimaal onthouden
Rechtop: Vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, geboorte, groei, genezing.

Omgekeerd: geheimzinnigheid, onvolwassen gedrag, verlatenheid.

Associaties
Rune Berkana - berk, vruchtbaarheidBerkana is de vrouwelijke tegenhanger van de mannelijke Teiwaz. Berkana wordt geassocieerd met schoonheid, moederlijkheid, liefde, geboorte en groei. Maar ook genezing is een belangrijk aspect vanwege de geneeskracht die werd toegeschreven aan berkenbladeren. Wat de precieze betekenis is van deze rune in een legging hangt natuurlijk sterk af van de vraag en de andere runen in de legging.

De negatieve betekenis van verlatenheid heeft te maken met het gebrek aan liefde (rechtop liefde/omgekeerd gebrek aan liefde). Onvolwassen gedrag voor Berkana omgekeerd, komt voort uit het tegenovergestelde van een volwassen vrouw (Berkana rechtop). Geheimzinnigheid is onduidelijkheid en kan negatief worden ervaren, maar ook als spannend. Wanneer je Berkana omgekeerd trekt, dan kun je kijken of ‘geheimzinnigheid’ je situatie omringt en of het gewoonweg nodig is om opheldering te vragen.

Runenteken Berkana onthouden
De vorm van Berkana doet denken aan de borsten van een vrouw en zo zijn betekenissen als vrouwelijkheid en moederlijkheid gemakkelijk te onthouden. Het teken is de letter B en dat verwijst dus naar de berkenboom en in het runisch op Berkana.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen

Berkana betekent berk. En de berk vanwege zijn kwaliteiten wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, groei, geboorte en genezing.

Omdat de berk een van de eerste bomen is die in de lente weer bladeren krijgt werd de berk geassocieerd met lente, vernieuwing en vruchtbaarheid.

Een berk is een snel groeiende boom. Het is mogelijk dat de rune Berkana aangeeft dat er een enorme groei te verwachten is waardoor je in een stroomversnelling terecht kunt komen die nauwelijks bij te houden is.

De vorm van Berkana doet denken aan de borsten van een vrouw en heeft daarom te maken met het moederlijke, het koesterende, het voeden. Met name van pril leven. Je kunt hierbij denken aan baby’s en jonge dieren, maar ook aan een pas opgezet bedrijf of een studie of baan waaraan je net bent begonnen.

Algemene betekenissen

Rechtop: Vruchtbaarheid, vrouw, vrouwelijkheid, liefde, geboorte, voortplanting, groei, genezing, samenwerking, verjonging, kinderen. Een nieuwe start. Vrouwenzaken of specifiek vrouwelijke eigenschappen of lichaamsgesteldheden.

Omgekeerd: geheimzinnigheid, insluiting, onvolwassen gedrag, wellust, verlatenheid.

Terug