Rune Naudiz – noodlijdend

Terug

Rune Naudiz - Minimaal onthouden

Rechtop: Nood, lijden, behoefte, bezorgdheid.

Omgekeerd: Niet omkeerbaar

Associaties
Rune Naudiz - pijnNaudiz duidt op een onprettige situatie. Trek je deze rune voor het verleden, dan is de situatie voorbij, maar ligt die je misschien nog vers in het geheugen. Komt deze runen te liggen op de positie van het heden, dan kan het zijn dat je op dat moment inderdaad in een moeilijke situatie verkeerd. Maar soms is het zo dat we dénken in een moeilijke situatie te verkeren, terwijl dat niet het geval is. Dit zie ik vaak bij mensen die mogelijk hun baan dreigen te verliezen door reorganisatie en ervan uitgaan dat ze nooit meer iets anders vinden. Op dit moment hebben ze nog werk en krijgen ze bij een eventueel ontslag sowieso nog een tijd ww of iets dergelijks, dus daadwerkelijk is er op dit moment nog geen naudiz-situatie. Het is de angst voor de toekomst die speelt op dit moment. Naudiz kan dus een aanwijzing zijn om het ‘nu’ onder de loep te nemen en te kijken of je die wel goed inschat. Is er werkelijk sprake van een naudiz-situatie of heb je last van angst voor een mogelijke naudiz-situatie in de toekomst? Wanneer de situatie nu nog niet noodlijdend is, maar je bent er bang voor, probeer die angst dan van je af te schuiven en de zaak realistisch te bekijken. Er zijn mensen die menen dat het zien van het negatieve realistisch is, maar dat is net zo min realistisch als alles alleen door een roze bril bekijken.

Wanneer je Naudiz trekt, kan het ook zinvol zijn om te kijken of je je op een of andere manier behoeftig opstelt. In te zien dat je dat doet in een bepaalde situatie, kan helpen om weer in je kracht te komen.

Runenteken Naudiz onthouden
Naudiz en ‘nood’ beginnen allebei met een N. De au-klank duidt op pijn. Het teken zelf ziet eruit als een kruis. Dit duidt denken aan het kruis genageld worden of een kruis dat je moet dragen. Ik associeer dat allemaal met pijn en leed.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen

De gebruikelijke betekenis van Naudiz is nood, leed en gebondenheid. Het zit allemaal niet mee. De norn Skuld (schuld) heeft te maken met de toekomst en de betekenis ‘bezorgdheid’ kan duiden op onze angst voor negatieve ontwikkelingen, terwijld dat niet zo hoeft te zijn.

Maak je leed niet groter door nu te bedenken wat er morgen zou kunnen gebeuren en misschien helemaal niet gaat gebeuren.

Iets wat veel mensen geloven en waar ik ook wel in geloof, is dat je alle gebeurtenissen op je pad ook aankunt. Je krijgt geen lessen voorgeschoteld die je niet aankunt. Vanuit dit idee komen de positievere betekenissen van Naudiz voort zoals ‘innerlijke kracht’ en ‘veerkracht’.

Naudiz kan een waarschuwing zijn om je niet in riskante ondernemingen te storten.

Rechtop: Innerlijke kracht, (innerlijke) bronnen, urgentie, groei, verandering, vastbeslotenheid, weerstand, veerkracht. Lijden, aandoening, behoeftig, bezorgdheid, schuld, lafheid, extremen, beperkingen.

Omgekeerd: Niet omkeerbaar

Terug