Rune Hagalaz – verwoesting of doorbraak?

Terug

Rune Hagalaz - Minimaal onthouden

Rechtop: Reiniging, acceptatie, loslaten, destructie

Omgekeerd: geen omgekeerde vorm

Associaties
In mijn beleving voorspelt Hagalaz weinig goeds. Het idee dat je te maken krijgt met de verwoestende natuurkracht van Hagalaz om iets van te leren, of omdat het nodig is om oude overtuigingen los te laten om verder te kunnen groeien, is wellicht steekhoudend, maar prettig is het niet. Ik vraag me dan altijd af, of het niet anders kan. Terugkijkend op Hagalaz-momenten moet ik toegeven dat zonder de fikse hagelbuien ik nog steeds vast gezeten zou hebben aan overtuigingen die mij niet hielpen. Hoewel de buien niet prettig waren, voel ik me nu veel gelukkiger en beter in balans. Toch is het mogelijk om te maken te krijgen met Hagalaz en met de beste wil van de wereld niet te kunnen zien wat het nut was van die bui. Zit je bijvoorbeeld door een stom ongeluk, veroorzaakt door iemand anders in een rolstoel, dan weet ik niet of opmerkingen als ‘je hebt dit over jezelf afgeroepen’ en ‘het is voor je eigen groei’ op zijn plaats zijn. Ik weet ook niet of het klopt. Ik vind dat nog een grijs gebied. Wat wel zinvol is, is de betekenis ‘acceptatie’ van Hagalaz. Door de situatie te accepteren zoals die is, kun je er mee leren omgaan. Dit klinkt makkelijker dan het is, maar het is goed mogelijk dat Hagalaz verwijst naar iets wat geaccepteerd dient te worden om weer verder te kunnen.

Van die nare gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt, kunnen ook het gevoel geven getest te worden. Maar ook bij de in new age kringen algemene overtuiging dat we ‘getest worden’, heb ik mijn twijfels. We kunnen niet met zekerheid weten of dat waar is.

Reiniging staat bij de betekenissen voorop. In mijn beleving staat ‘destructie’ voorop en daarna moet je wel gaan opruimen. Toch heb ik er voor gekozen om ‘reiniging’ vooraan te laten staan, met de gedachte, dat wanneer we ‘opruimen voor het te laat is, er geen Hagalaz meer nodig is. Een soort voorkomen-is-beter-dan-genezen-strategie. Hierbij denk ik ook aan Hagalaz als brug tussen het bewuste en onbewuste. Leren luisteren naar het zachte stemmetje van je innerlijke wijze bron, kan natuurlijk nooit kwaad.

De schuld leggen bij anderen is ook een interessante betekenis. Het is heel goed mogelijk dat de schuld bij iemand anders ligt, maar door daaraan vast te houden, zet je jezelf gevangen in die situatie, en geef je je kracht om te handelen weg. Voor mij heeft de schuld leggen bij iemand anders ook te maken met ‘vergeving’. Hierover heb ik een artikel geschreven ‘Vergeven doe je voor jezelf“.

Runenteken Hagalaz onthouden
Dat Hagalaz ‘hagel’ betekent, vind ik zelf goed te onthouden. Het teken ziet eruit als onze letter H. Dus meestel levert het onthouden van Hagalaz geen problemen op.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen

Hagalaz duidt op verwoestende en negatieve gebeurtenissen die je leven totaal verstoren en onverwacht opkomen en waar je totaal geen invloed op hebt of in ieder geval geen invloed op lijkt te hebben.Vandaar de betekenissen; vertragingen, onderbrekingen, lijden, tegenspoed, ziekte en verwonding.

De Hagelbui is kort, maar het kan een tijd duren voordat je de gevolgen te boven bent gekomen.

Norn Urd regeert Hagalaz en is een aanwijzing om het verleden (hieronder vallen ook beperkende overtuigingen) los te laten, om niet met hagelbuien geconfronteerd te worden.

Hagalaz kan duiden op een brug tussen het zichtbare en het onzichtbare. Het dwarsstreepje kan de brug symboliseren.

Rechtop: Reiniging, zuivering, ruimte voor groei, acceptatie, standvastigheid, gebeurtenissen uit het verleden, loslaten, het onbewuste, testen/ het gevoel hebben getest te worden, destructieve natuurkrachten, chaos, verliezen, onderdak zoeken, onopgeloste zaken, de schuld leggen bij anderen. Nostalgie.

Omgekeerd: geen omgekeerde vorm

Terug