Dagaz – een nieuwe dag

Terug

Rune Dagaz - Minimaal onthouden
Rechtop: (pluk de) dag, het nu

Omgekeerd: Kan niet omgekeerd worden

Associaties
Rune Dagaz - dag, het hedenDe rune Dagaz is wat mij betreft een mooie, positieve rune die te maken heeft met ‘pluk de dag’, ‘leef bij de dag’ en in het heden aanwezig zijn. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak denken we dat we in het heden zijn, maar zijn dat niet. Onze gedachten zijn dan of bezig met zaken uit het verleden of met plannen of angsten voor de toekomst. Deze rune wijst op het Huna principe dat Nu het moment van kracht is. Als je bezig bent met het verleden dan hebben die gedachten invloed op je lichaam en manifestaties in het heden. Als je bezig bent met de toekomst evenzo. Donkere gedachten duiden op de nachtkant van de dag als een cyclus van 24 uur. Toch heeft Dagaz voor mij meer te maken met de dagkant met kansen, doorbraken, inzichten en transformatie. 
Runeteken Dagaz onthouden
diabolo rune dagazDagaz is een soort van D op zijn kant. Maar meer nog dan dat, doet het me denken aan een diabolo. En dat begint met een D. Dat helpt me niet echt om het woord Dagaz te onthouden, maar het spelen met de diabolo geeft mij wel een soort van ‘pluk de dag’ gevoel en je moet er wel helemaal ‘bij zijn’, in het heden, om het goed te kunnen doen.
Samenvatting van de uitgebreide betekenissen

Dagaz betekent dag en in het verlengde daarvan ‘het heden’. Het heden is echt het enige moment dat je hebt.

Pluk de dag, je weet nooit wanneer het afgelopen is.

Dagaz heeft verwantschap met zowel Jera als Kenaz. Dagaz en Jera duiden op tijd. Kenaz en Dagaz hebben het aspect licht gemeen..

Dagaz heeft te maken met bewust leven, met in het heden leven. Laat je gedachten niet afdwalen naar verleden of toekomst. Doe alles voor de volle 100% NU. Dan is ieder moment een meditatie.

Andere betekenissen die aan Dagaz worden gegeven zijn plotselinge inzichten, zaken in het juiste licht zien. Uit de weg ruimen van misverstanden. Het daglicht dat de schaduwen en angsten van de nacht verdrijft. Geluk en voorspoed.

Omdat een dag zowel een donkere kant kent als een lichte kant passen ook betekenissen als transformatie, doorbraak, einde van een cyclus en een nieuw begin bij de rune Dagaz.

Algemene betekenissen

Rechtop: daglicht, doorbraak, transformatie, verlichting, begin van een nieuwe cyclus, gezondheid, overvloed, balans. In het heden zijn.

Niet omkeerbaar maar in negatieve zin: Impulsiviteit, niet in het heden zijn.

Terug