Magische voorwerpen door dwergen gemaakt

Hoe de goden hun schatten kregen

Dwergen waren de handwerkslieden in de Noordse mythologie. Ze waakten scherp over hun ambacht en hun goud, maar de vindingrijke Loki kreeg hen zover dat ze zes schatten maakten, die hij aan de goden gaf. Vooral Thor profiteerde hiervan.

Loki besloot eens bij wijze van grap al het gouden haar van Sif af te knippen terwijl ze lag te slapen. Toen ze wakker werd en haar verlies ontdekte, was ze radeloos. Thor hoorde wat Loki had gedaan en dreigde alle botten in zijn lichaam te breken. Uit angst beloofde Loki dat hij de dwergen zou overhalen een nieuwe gouden haardos te maken.

Dwerg aan het werk aan hamer Mjölnir
Dwerg met hamer Mjölnir in de hand, rechtsonder het schip Skidbladnir ‘drijvende” op Sifs nieuwe haar. (Elmer Boyd Smyth, 1902)

De dwergen waren bereid hem te helpen en zo de goden een plezier te doen. Behalve nieuw haar voor Sif maakten ze ook het schip Skidbladnir, dat een gunstige wind kreeg zodra het zeil werd gehesen en bovendien als het niet werd gebruikt opgevouwen in een zak paste. En alsof dat nog niet genoeg was, smeedden ze ook nog de onoverwinnelijke speer Gungnir.

Maar Loki kon het stoken niet laten. Hij zette zijn hoofd in op een weddenschap met twee dwergen broers, die volgens hem niets konden, om iets te maken dat de eerste drie schatten overtrof. Ze namen de uitdaging aan en leverden nog drie schatten af. Ze negeerden Loki, die hen in de gedaante van een vlieg wanhopig probeerde van hun werk te houden.

Loki nam alles mee naar Asgard. Hij gaf Sif haar nieuwe haar, dat gelijk vastgroeide. Toen gaf hij Skidbladnir aan Freyr en Gungnir aan Odin, tot beider tevredenheid. Daarna overhandigde hij de drie schatten van Brokk. De eerste was de gouden ring Draupnir, voor Odin, waarvan verteld wordt dat er elke negende nacht acht ringen met hetzelfde gewicht en dezelfde waarde uit druppen. De tweede schat was bestemd voor Freyr: een gouden zwijn dat harder dan welk paard ook door de lucht en over zee liep en waarvan de borstels licht gaven. De derde was de hamer Mjölnir, die altijd paraat was en zijn doel nooit miste: die schat was voor Thor. Zo kregen de goden hun grootste schatten dankzij Loki.

De goden vonden de hamer het mooiste geschenk van allemaal en besloten dat de dwergen de weddenschap hadden gewonnen.