Dagaz

Terug

Dagaz – Dag

Rune DagazDagaz betekent dag en in het verlengde daarvan ‘het heden’. Vandaag is het enige moment dat je hebt. Wanneer je je het verleden herinnert, gebeurt dat nu. Wanneer je je de toekomst voorstelt, gebeurt dat ook in het heden. Het heden is echt het enige moment dat je hebt.

Pluk de dag, je weet nooit wanneer het afgelopen is. We denken wel dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar er zijn zat mensen die het ene moment nog volop in het leven stonden en het volgende moment ineens niet meer. Voor onze Oud-Germaanse voorouders die leefden in het tijd dat het leven veel gevaarlijker was dan nu, was de dood een gebeurtenis die om iedere hoek op de loer leek te liggen. Dit spoorde hen aan om ieder moment ten volle te leven; te genieten en hun dromen na te jagen.

Dagaz heeft verwantschap met zowel Jera als Kenaz. Dagaz en Jera duiden op tijd. Kenaz en Dagaz hebben het aspect licht gemeen. Kenaz, een fakkel, is een voorwerp die wij mensen zelf kunnen maken. Iedere dag is weer een nieuwe unieke dag, dat gebeurt gewoon, daar hoef je niets voor te doen. Iedere dag kun je opnieuw beslissen wat je wel wilt en wat je niet wilt in je leven. Je kunt dezelfde keuzes maken, je kunt ook hele andere keuzes maken.

Dagaz heeft te maken met bewust leven, met in het heden leven. Laat je gedachten niet afdwalen naar verleden of toekomst. Doe alles voor de volle 100% NU. Dan is ieder moment een meditatie.

Andere betekenissen die aan Dagaz worden gegeven zijn plotselinge inzichten, zaken in het juiste licht zien. Uit de weg ruimen van misverstanden. Het daglicht dat de schaduwen en angsten van de nacht verdrijft. Geluk en voorspoed.

Omdat een dag zowel een donkere kant kent als een lichte kant passen ook betekenissen als transformatie, doorbraak, einde van een cyclus en een nieuw begin bij de rune Dagaz.

Algemene betekenissen

Rechtop: daglicht, doorbraak, transformatie, verlichting, begin van een nieuwe cyclus, gezondheid, overvloed, balans. In het heden zijn.

Niet omkeerbaar maar in negatieve zin: Impulsiviteit, niet in het heden zijn.

Mythologische figuur:

Opdrachten

  1. Teken de rune Dagaz een aantal keren en spreek de naam uit: Daa-gaz (g als in het Duits)
  2. Dagaz ziet er uit als een lemniscaat. Licht de relatie tussen Dagaz en het lemniscaat toe.
  3. Probeer een activiteit waarbij je normaal gesproken je gedachten de vrij loop laat, nu eens 100% aandachtig te doen. Bijv. de afwas, strijken, naar werk fietsen, naar je man/vrouw of kinderen luisteren. Totale aanwezigheid is iets anders dan ondertussen al een antwoord proberen te formuleren.
  4. Kun je na het lezen van de toelichting de algemene betekenissen plaatsen?
  5. Bedenk twee sleutel- of steekwoorden om deze rune te kunnen onthouden.
  6. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Gaat mijn zaak goed lopen? Hoe zou je Dagaz rechtop interpreteren? En hoe omgekeerd?
  7. Stel je nu voor dat deze rune wordt getrokken op de vraag: Krijg ik ooit weer een relatie? Hoe zou je Dagaz interpreteren?

Test jezelf

Je hebt nu alle runen doorgenomen en om jezelf te testen op de namen van de runen en meer info over mijn steekwoorden, geheugensteuntjes en ervaringen met bepaalde runen kan ik het onderdeel Test jezelf van harte aanbevelen!

Op naar de Praktijk!

Je hebt nu enig idee van wat de runen betekenen en je kunt nu doorgaan naar het onderdeel Runen in de Praktijk.

Naar de praktijk